Nöje & kultur

Tisdagstipset

Missa inte premiärföreställningen för Teater Viljan på Thuleteatern och den irländska folkmusiklegenden i Blueskällarn på Bruksgården.

Premiär för Teater Viljan

Kakelugnen på myren – sagor för vuxna, av Henning Mankell och Eyvind Andersson, blir första föreställningen för Teater Viljan. Fem föreställningar ges på Thuleteatern, med premiär torsdag 9 maj.

I höstas berättade vi om teaterföreningen Fria Thule som legat i dvala men som återuppstått i Teater Viljan. Då utlovades en premiär under våren och nu är det alltså dags.
– Vi valde den här föreställningen eftersom vi har många skådespelare och att det blir ett bra koncept med en serie småscener som vävs samman av en länk, berättar Mahlin Hörnlund som tillsammans med Linda-Marie Nygren står för regin.
– Vi har båda två en bakgrund på folkhögskola och då stöter man ofta på de här texterna, men då handlar det oftast att man plockar ur några scener. Ingen av oss har tidigare jobbat med helheten och den twist som då uppstår.

Föreställningen det handlar om är ”Kakelugnen på myren – sagor för vuxna” av Henning Mankell och Eyvind Andersson, och den ska Teater Viljan spela vid fem tillfällen på Thuleteatern 9-12 maj, med dubbla föreställningar på lördag.
– Vi är en hel drös aktörer som var med i Spelet om Örnsköldsvik och dessutom har vi fått med oss rutinerade Pär Eriksson. Vi har även några nya som aldrig stått på scenen tidigare, de har utvecklats fantastiskt under våren och alla är väldigt engagerade och hjälper varandra, säger Mahlin och ser fram emot premiären.
– Det ska verkligen bli jätteroligt!

Kakelugnan på myren spelas på Thuleteatern:
Torsdag 9 maj 18.00
Fredag 10 maj 18.00
Lördag 11 maj 15.00 och 18.30
Söndag 12 maj 15.00

 

Irländsk legend till Blueskällarn

En av de största inom irländsk folkmusik är ute på semesterresa tillsammans med sin fru – och undrade om han inte kunde få lira i Örnsköldsvik. Fredag 10 maj uppträder Andy Irvine i Blueskällarn på Bruksgården.

Andy Irvine är en av de största irländska rösterna och han har hyllats för sin musik under flera decennier. Karriären sträcker sig över 50 år och Andy har varit huvudfigur i legendariska band som Sweeney's Men i mitten av 60-talet, Planxty på 70-talet, och därefter Patrick Street, Mozaik, LAPD och nyligen Usher's Island. Andy är helt klart en världsmusikpionjär och en ikon för traditionell irländsk musik, och en förebild för många musiker.

Hemma på Irland har han ofta kopierats av andra, men ingen har kommit upp i samma nivå. Som solist är han en utpräglad trubadur med en repertoar av traditionella irländska sånger, fängslande dansanta balkanlåtar och en kanonad av egenskrivet material.
– Andy Irvine är den största musiklegenden som besöker Ö-vik i år, han står i en klass för sig helt enkelt, säger Ulf Ödmark i arrangörsföreningen Örnsköldsviks Folkmusikförening.

Andy Irvine i Blueskällarn på Bruksgården:
Fredag 10 maj 19.00

Publicerat