Nyheter/Reportage

Markus resa mot ett lättare liv

Han hade svårt att stå på grund av tre diskbråck men fick inte opereras för att han var alltför överviktig. Efter nio veckors inspelning inför nya säsongen av Biggest Loser, och en total förändring av kost och motion, mår Markus Edlund bättre än på mycket länge. Snart får vi följa hans resa på tv.

Nionde säsongen av Biggest Loser startar 8 april på Sjuan och en av de 14 deltagarna som flyttar in i Ekolsunds slott utanför Enköping för att försöka gå ned i vikt är Markus Edlund från Myckelgensjö.
– Jag sökte för ett par-tre år sedan och var med på en audition men fick nej. Så inför den här säsongen fick jag frågan om jag fortfarande var intresserad och jag kände att det absolut var dags, säger Markus och berättar att början var mycket tuff.
– Första chocken kom direkt. Vi fick lämna ifrån oss mobilen och plånboken och vi hade inte tillgång till varken tv, radio eller dator. Från att ha varit duktigt uppkopplad och haft tusen saker att göra så blev tillvaron helt förändrad. Det var hemskt till en början men efter någon vecka hade jag accepterat att omvärlden klarar sig utan mig. Jag insåg att jag gjorde det här för min egen skull och att jag måste koppla bort allt annat.
Hur mycket Markus har gått ned får han inte avslöja – ”det är lite lagom” säger han och ler brett – men alla som känner honom ser ju en markant förändring. Han drar fram bältet och visar mängden av alla nya hål som han fått göra under de här veckorna, hela 35 centimeter har försvunnit från midjemåttet.
– Men det var ingen lek i början. Vi hade 200 meter till gymmet och jag var tvungen att stanna och vila tre gånger på vägen, säger Markus som under lång tid lidit svårt av tre diskbråck, men inte kunnat opereras på grund av att han var för överviktig för att sövas.
– För stor för att bli sövd! Det var verk-ligen en väckarklocka. 

Han känner fortfarande av sina diskbråck men numera klarar han saker han inte kunde tidigare.
– Jag har suttit mycket men nu kan jag stå, och det känns djävligt skönt. Allt är lättare nu, bara en sån sak som att knyta skorna.
På grund av sin övervikt drabbades Markus även av sömnapné och sov oerhört dåligt, vilket gav ytterligare problem med dieten.
– Jag åt ständigt bara för att hålla mig vaken på dagarna. Enda anledningen till att jag inte gick in i väggen var att magen var för stor, jag studsade bara tillbaka. Jag har inte förstått förrän nu hur dåligt jag egentligen mått, jag har varit världens tjurigaste tjockis. 
– Nu har jag mer go ­– förr var jag som en trött påse nötter.
För att gå ned så mycket i vikt har Markus förstås lagt om sin kost, men han tycker inte att han tvingats välja bort något.
– Det handlar i stället om att välja rätt och nu har jag koll på vad jag stoppar i mig. Jag har också börjat njuta av smaker på ett helt annat sätt. Allt smakar mer och bättre. Grapefrukt är något jag börjat med, väldigt gott och jättebra. Under inspelningen fick vi efter varje invägning en frukost med finn crisp, kalkon och fetaost – det utvecklades till en stor smakupplevelse.

Chipsen har han bytt ut mot nudlar.
– Jag ville helst ha de riktigt krispiga chipsen, nu tar jag i stället en påse nudlar och äter dem okokta med lite kryddor. Jättegott, och jag får det krispiga som jag vill ha.
Markus får förstås inte avslöja något om hur det går för honom i Biggest Loser, men han är absolut helnöjd med sitt deltagande och hur livet har förändrats.
– Välbefinnandet, orken – det låter klyschigt men jag har fått livet tillbaka. I min värld är kilona inte det viktigaste, huvudsaken är att jag ska må bra och jag vill fortsätta styrketräna tre gånger i veckan för att bygga upp lite muskler. Jag hittar också vardagsmotion på många sätt, säger Markus som fått med sig sonen Oskar som träningspartner.
– Oskar har dragit ett tungt lass i företaget när jag inte orkat. Nu tränar vi ihop och det har varit en av de största motivationsfaktorerna. Jag har ju fört vidare mina dåliga beteenden till honom. När vi varit ute och åkt bil har det varit tillåtet att äta allt, det har sett ut som om det varit ett helt gäng i bilen när det bara varit vi två.
Även om det som händer i Biggest Loser ännu är hemligt kan vi nog se fram emot många veckor med Myckelgensjös stora, men lite mindre omfångsrika, profil i Sjuan.
– Det ska bli kul att se programmet. Jag var väldigt fokuserad och jag hade djäkligt kul, vi får väl se om det syns i tv.
Helt klart är att Markus kommer att imponera på tittarna, han har redan gjort stort intryck på sin egen son.
– Han har gjort en enorm resa, och jag har fått en ny pappa, säger Oskar.

Publicerat