Musik

Norsk musikpalett

Själfull och stark sång ackompanjerad av fiolriff och kollektiv improvisation gör dem till en av Nordens främsta folkmusikgrupper. Fredag 8 februari spelar Valkyrien på Thuleteatern.

Valkyrien Allstars bildades 2003 som trio där alla spelade Hardingfela (Hardanger-fela) och det självbetitlade debutalbumet som släpptes 2007 blev kritikerrosat och sålde mycket bra. Sedan dess har bandet utökats till att bestå av fyra och ibland fem musiker, och de har nu ytterligare fyra plattor i bagaget: ”To Måner” (2009), ”Ingen hverdag” (2011), ”Farvel slekt og venner” (2014) och ”Prøv å si noe til meg nå” som kom 2016 då man också strök Allstars i bandnamnet.

Tuva Livsdatter Syvertsen, som förutom Hardingfela också sjunger och spelar keyboard, framför för övrigt den traditionella norska folksången ”Eg veit i himmerik ei borg” i Hollywoodproduktionen ”Downsizing” (2017) med Matt Damon i huvudrollen.
Valkyrien har uppenbarligen hittat sitt alldeles egna ljudlandskap som de på ett ypperligt sätt färglägger med toner från en bred musikpalett. Tack vare Örnsköldsviks Folkmusikförening kan vi nu se gruppen här i Örnsköldsvik.

Publicerat