Övrigt

Hitta balansen i ditt hem

Rensa upp i röran och släpp in livsenergin genom ytterdörren. För de som praktiserar Feng shui är hemmet precis som livet självt i ständig förändring och viktigt att ta hand om.

Feng shui är en gammal österländsk lära som i grund och botten handlar om att må bra och ha balans i livet. I Sverige förknippas den oftast med heminredning med syftet att ett rum ska upplevas behagligt.
– När jag var barn var jag väldigt nyfiken och möblerade om i mitt rum utan att riktigt veta varför. Jag letade efter ett lugn och ändrade tills den känslan infann sig, säger Victoria Säker som i vuxen ålder fått en större förståelse för de verktyg som kan användas för att skapa trivsamma miljöer.

I dag är hon utbildad Feng shui-konsult och tar emot oss i sitt hem på övre sidan stan. Lägenheten är ljus med vita väggar, förutom i hallen där en grön tapet med rader av spridda, gula talgoxar välkomnar besökaren.
– Hallen är det viktigaste rummet i ett hem. Den är det första du möts av och det är också genom ytterdörren som livsenergin kommer in.
Livsenergin, förklarar Victoria, kallas chi och är en central del i Feng shui-filosofin. Den finns både inom och omkring oss och i all materia. Rätt använd skapar den både en inre och yttre harmoni: i hela lägenheten har Victoria använt sig av fem element som verktyg för att få en skön balans mellan möblemang och dekorationer. Däremellan ska chi:n ta sig fram.
– Livsenergin får inte forsa för fort eller ta stopp. Då påverkas vi negativt. Den ska porla fram som en liten bäck. I Feng shui jobbar vi med elementen jord, metall, eld, vatten och trä. Att den balansen med former och färger känns bra i hemmet kan också hjälpa dig skapa ett hem som stöder dina mål och drömmar.

Att leva i harmoni med de energier som omger oss skapar alltså enligt Feng shuin förutsättningar för välmående och utveckling. Bara saker vi använder och tycker om är värda att spara. Victoria, som också utbildat sig till ”professional clutter clearing practitioner”, ungefär professionell bråte-bortrensare, menar att för mycket röra tvingar oss kvar i det gamla.
– Ha kvar de saker som gör dig glad och stärker dig. Men rensa ut allt du inte kan laga, använda eller inte tycker om. Behöver du exempelvis 27 osthyvlar? Du kan få en verklig wow-upplevelse genom att bara rensa i röran. Det gäller även det du inte ser; att stuva undan på vinden hjälper inte, du vet att det finns där och har kopplingen kvar.

I sitt företag fokuserar också Victoria på bildskapande. Förutom till kunder har Victoria målat både till sig själv och till sin man. Ovanför vardagsrumsbordet hänger en abstrakt akrylmålning på bomullsduk.
– Jag försöker måla en känsla och utgår från vad en kund längtar efter. Intentionen är att stärka personen att komma framåt i livet. Den här tavlan är min och när jag ser på den blir jag glad och tror på mig själv. Det är Feng shui, allt handlar om att må bra.

Victoria upplever att människors intresse för inredning ständigt ökar och att svenskar är öppna för tänket kring Feng shui. Men filosofin erbjuder ingen snabblösning, när Victoria hjälper en kund i hemmet handlar det om stegvisa förändringar och att göra det bästa med det som redan finns. Att uppnå perfektion går inte, precis som livet är också ett hem i ständig förändring. Men det finns några basala saker som alltid är viktiga.
– Sätt aldrig en spegel mot ett fönster, då studsar energin däremellan. Inte heller mot en dörröppning, att gå in i det rummet kommer inte upplevas behagligt. Packa inte en bokhylla för tungt, undvik tv i sovrummet – och fäll ned toalettlocket.

Feng shui
Feng shui är i grunden en vishetslära från Kina som handlar om hur energi och dess rörelse påverkar både människor, djur och växter. Viktiga verktyg är de fem elementen, yin och yang och Baguan: en karta över ett hem där varje livsaspekt såsom relationer eller hälsa har given plats. Genom att lägga kartan över en skiss av ditt hem kan du ser var de finns och därefter påverka de delar av livet du önskar förändra.

Tre saker du kan göra i dag för god må bra-effekt
 Rensa en kökslåda.
 Lys upp ett hörn.
 Städa hallen.

Publicerat