Skola & utbildning

Johanna utvald till CERN

Många naturvetare drömmer om att någon gång besöka CERN i Genève – världens största partikelfysiklaboratorium och ett centrum för många spännande forskningsprojekt. För Johanna Lindblom är det inte längre en dröm, hon gjorde två veckors praktik där i somras.

Johanna Lindblom läser naturvetenskap på Höga Kusten Teoretiska Gymnasium och sommarlovet mellan andra och tredje året lär hon inte glömma i första taget. Som en av endast 24 svenska studenter valdes hon ut att tillsammans med studenter från fyra andra länder praktisera på CERN, centrum för den europeiska organisationen för kärnforskning.
– Det var min mattelärare Sara Sjöberg som rekommenderade mig att ansöka om att få göra praktik och jag fick skriva en motivering till varför de skulle välja just mig, berättar Johanna, som på plats hos CERN fick i uppgift att tillsammans med två andra elever bygga en kosmisk kammare.
– Kammaren skulle upptäcka kosmisk strålning i form av myoner, det är partiklar med väldigt hög energi från yttre rymden som när de träffar atmosfären skapar duschar av olika partiklar. Kortfattat kan man säga att man forskar om var strålningen kommer ifrån för att sedan bygga på det enorma arkivet av information om universum.

Just med hjälp av så kallade myon-tomografier hittade forskare häromåret tidigare okända hålrum i den stora Cheopspyramiden i Egypten. Hålrum som ännu inte undersökts.
– Vår grupp hade turen att få Despina Hatzifotiadou som handledare, hon är fysikvärldens förmodligen mest hängivna och roligaste lilla tant.
Johanna och hennes grupp arbetade med sitt projekt 4-5 timmar om dagen och i övrigt ägnades tiden åt bland annat föreläsningar.
– Vi fick lyssna till professor Tord Ekelöf, en av Sveriges främsta partikelfysiker. Det var intressant. Vi fick också se kontrollrummet och databasen till CERNs stora partikelaccelerator.
Tiden räckte även till att upptäcka Genève och vandra i Jurabergen, och sommarens upplevelser kommer Johanna att bära med sig länge.
– Jag är mycket nöjd med praktiken, det var väldigt inspirerande att vara där och förstås bra att ha i sitt CV framöver när det blir dags att söka jobb. Men för mig betydde det här framförallt att jag vill forska i framtiden, forskning känns väldigt roligt och det vill jag fortsätta med. Det var jättemånga forskningsprojekt igång på CERN och man fick goda vibbar – vi lärde oss att man aldrig ska sluta forska och man aldrig ska bli nöjd.

Publicerat