Övrigt

Dags att bada!

”Snart är det dags för ett dopp i det blå
Få bort sanden mellan tårna och svalka min kropp…”
Ingen sommar är fulländad utan bad – och vem behöver fly till en utländsk sandstrand när vår egen kommun kryllar av härliga badvatten?

Höga kusten är inte hög överallt, utan har lämnat plats för flera fina havsbad.
Ett av de mest populära är Gullviks havsbad med camping, liten butik och restaurang i anslutning till den långa sandstranden.
Den kanske mest majestätiska vyn hittar du vid Salusands havsbad, fyra mil norr om Örnsköldsvik, med öppet hav och en mäktig sandstrand där det vid rätt vindar skapas fina surfvågor.
Den som prioriterar varma badtemperaturer har desto större chans att hitta dem vid Sandudden eller i Nyänget; två havsbad som båda bjuder på varma, långgrunda, barn-vänliga stränder.
Även Idbyn, Nätrafjärden, Sandviken, Aggösundet och Orrviken har havsstränder väl värda ett besök.
 
Längre inåt land, då? Jodå, där samarbetar kommunen och lokala föreningar för att skapa säkra badmiljöer. Baden kontrolleras regelbundet av föreningarnas eldsjälar. De har kontrakt med kommunen som tillhandahåller det som behövs för att få en trygg badplats. Inför varje badsäsong kontrolleras att livräddningsbojar finns på plats och att de fungerar. Bryggorna kontrolleras för att säkerställa att de är i gott skick och att inga plankor är lösa eller om det finns främmande material i vattnet som kan utgöra en fara för badande. Dessutom ska det finnas en anslagstavla på plats med information om larmnummer och när säkerhetsutrustningen senast kontrollerades. För att ytterligare höja säkerheten undersöks också vattenkvaliteten.

Alla dessa steg är viktiga – men lika viktigt är det att du som badar gör det med försiktighet. Se till att aldrig simma under bryggor eller hoppställningar och att aldrig hoppa eller dyka ner i okänt vatten. Spring inte på bryggor, eftersom halkrisken är stor – och sist men inte minst, bada aldrig ensam.

Här kan du bada:
Bergom, nordöst om Bjästa.
By, 1 km från Sidensjö.
Drömmesjön, strand nära Sidensjö.
Gafselesjöbadet, nära Solberg.
Gideåbadet, i Gissjön, mitt i Gideå.
Granto, en naturskön undanskymd pärla i Gissjön nordväst om Gideå.
Hattsjöbadet, i Lilla Hattsjön nordväst om Flärke.
Komnäsbadet, i Billsjösjön.
Kornsjöstrand, nära Bjästa.
Kubbe-Norrflärke,  mellan byarna Kubbe och Norrflärke.
Leding, utefter Björnavägen.
Lomsjöbadet, utefter Björnavägen, 2,5 km från Gullänget.
Långviksmon, väster om järnvägen.
Mesjön, 5 km norr om Hädanberg.
Myckelgensjö, söder om byn.
Skorped, en liten badplats norr om byn.
Snippersjön nära Butsjöböle.

Publicerat