Samhällsinformation

Förbered dig för kris eller krig

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Det är budskapet under Krisberedskapsveckan, kampanjen med syftet att öka kunskapen om hur vi påverkas av kriser och hur vi förbereder oss för dem. Veckan arrangeras 28 maj-3 juni.

Detta år sammanfaller Krisberedskapsveckan med utskicket av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på uppdrag av regeringen. Med ett försämrat säkerhets-politiskt läge som bakgrund innehåller den information om höjd beredskap, påverkanskampanjer och hur vi kan agera om det oväntade händer.

Lokalt genomförs inga samordnade aktiviteter i Örnsköldsviks kommuns regi i år. Men 16 juni håller Lotta-kåren en kostnadsfri utbildning på Folkets Hus Gnistan, där du som deltagare får lära dig att ta hand om dig själv och din familjs grundläggande behov i kristider. Kursen ger också information om vilket ansvar kommunen har för samhällets krisberedskap. Anmälan görs på skotdigsjalv.se.
På Gnistan har även Försvarsutbildarna i Örnsköldsvik för avsikt att under vecka 24 genomföra kursen ”Din säkerhet”, framtagen av MSB, som riktar sig till privatpersoner och de som jobbar med krishantering. Utöver det syns Civilförsvarsförbundet utanför Port 9 på torsdag 31 maj, där de informerar om vad som behöver finnas i en krislåda.

Publicerat