Miljö

Gör miljön en tjänst – tvätta bilen rätt

Hur tvättar du bilen? Ditt val gör stor skillnad, både för din och kommande generationer.

I dag finns närmare fem miljoner personbilar i trafik i Sverige. Sammanlagt beräknas 30 miljoner tvättningar ske årligen, varav 20 miljoner av dessa sker genom fultvättar, något som får katastrofala konsekvenser, både för växtliv och djurliv, men även för oss människor i det långa loppet. Vattenlevande växter och smådjur som behövs för att en sjö ska må bra kommer så småningom att försvinna och fiskar, som vi fångar och äter, kan få förhöjda nivåer av tungmetaller som är direkt skadliga för oss människor.
– Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, säger Anders Finnson.

Men att göra rätt är inte svårt. Att antingen välja att tvätta sin bil i en modern automat-tvätt eller i en gör-det-själv-hall där det finns både oljeavskiljare och reningsverk säker-ställer att rena det smutsiga vattnet från tvätten. Allra helst ska biltvätten vara miljömärkt. En Svanenmärkt biltvätt minskar exempelvis utsläppen av skadliga ämnen med upp till 90 procent.

Om du inte har tillgång till en modern biltvättanläggning är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsmatta. Delar av de farliga ämnena fastnar då i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ner i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet och markmiljön är oftast bättre på att binda eller bryta ner de föroreningar som spolas av från bilen. (CC)

Text: Andreas Lindegren

Tips från Svenskt Vatten

  • Tvätta bilen i en automattvätt eller i en gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.
  • Undvik också att avfetta bilen medan du köar till tvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och ofta orenat ut i naturen.
  • Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.
  • Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.
Publicerat