Nyheter/Reportage

Brandmän är vi allihop

På Alab i Trehörningsjö tillverkas profilkonstruktioner i aluminium och stål för byggbranschen. Men byns största arbetsgivare är på sätt och vis också en räddningsstation. Åtta av företagets anställda är nämligen deltidsbrandmän.
– Ett fantastiskt företag som ställer upp för bygden, säger Räddningstjänstens Håkan Wiberg.

På landsbygden råder det stor brist på deltidsbrandmän och på vissa håll är behovet närmast akut. I Örnsköldsvik krävs det närmare 160 deltidsbrandmän för att täcka beredskapsveckorna under ett år och varje dygn ligger 44 personer i beredskap. Hela 38 av dem är deltidare och i takt med att landsbygden avfolkas blir det allt svårare att rekrytera människor som på kort varsel kan rycka ut när det behövs.
  – Det är bekymmersamt och det krävs en kraftsamling för att vända trenden. Förhoppningsvis är det många som läser den här artikeln och kanske är det några som vill haka på och inte minst tycker det är intressant att få en riktigt bra utbildning, säger Håkan Wiberg som är enhetschef vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Företaget Alab i Trehörningsjö har 47 anställda och åtta av dem arbetar deltid som brandmän. Under beredskap kan de alltså plötsligt bli tvungna att snabbt släppa sina ordinarie sysslor för att rycka ut om det inträffar en brand eller en olycka. En ganska knepig situation, men något som tillhör vardagen för produktionschefen Jan Gidlund och sju av hans arbetskamrater. Företaget har nämligen under en följd av år varit välvilligt inställda till att personalen är deltidare vid räddningstjänsten, trots att det krävs en ganska stor uppoffring och inte minst att produktionen i den ordinarie verksamheten kan få störningar.
– Vi har en lång tradition med deltidsbrandmän så det är inget vi reflekterar över. Vi åker på cirka 40 larm per år och med verksamhet i glesbygd har det här blivit en naturlig del av vår vardag, säger Jan Gidlund.

Att bli deltidare innebär inte minst en gedigen sjukvårdsutbildning.
– Syftet är att få en god förmåga att hantera olyckor och bränder. De som börjar får först två veckors utbildning hos oss internt och kan sedan arbeta i en beredskapsgrupp. Därefter inom två år sker en sex veckors utbildning på räddningsskola, berättar Håkan Wiberg och fortsätter:
– Det är en fantastisk sjukvårdsutbildning där man lär sig att hantera och bemöta människor i kris. Dessutom i ett härligt kamratgäng som ställer upp för varandra, vilket ger en otrolig gemenskap.

Räddningstjänsten i Örnsköldsvik utför mellan 800 och 900 insatser per år. Heltidsstyrkan står för de flesta insatserna, men utan deltidsbrandmännen och beredskapsstyrkorna vid tio brandstationer och fem räddningsvärn är uppdraget omöjligt.
– Vi är oerhört beroende av deltidarna och alla frivilliga som ställer upp i räddningsvärnen. Styrkan i Trehörningsjö har fungerat utmärkt under många år och har dessutom en strategisk placering i vårt område, säger Håkan Wiberg.

Han hoppas att det goda exemplet, Alab i Trehörningsjö, kan inspirera andra företag och privatpersoner att engagera sig och ge en hjälpande hand för att skapa och upprätthålla trygghet på landsbygden. 
En nyckelfråga för framtiden.

***

Fakta: Räddningstjänsten i Örnsköldsviks Kommun
10 brandstationer (samt 5 Räddningsvärn) strategiskt placerade i kommunen – 44 personer i beredskap dygnet runt. 
Deltid: Cirka 160 deltidsbrandmän krävs för att kunna hålla beredskapsveckor hela året.
Heltid: Cirka 25 heltidsbrandmän samt ett 10-tal befäl.
5 räddningsvärn: Ulvön, Trysunda, Grisslan, Remmarn och Myckelgensjö. Frivilliga personer som larmas via sms.

De vanligaste insatserna:
Brand i byggnad
Trafikolyckor
Brand ej i byggnad (markbränder, bilbränder etc.)
IVPA (I väntan på ambulans) Om närmaste ambulans är längre bort än 15 minuter larmas närmaste brandmän. Hjärtstopp = larm direkt till brandmän.
Utsläpp farligt ämne
Drunkning
Suicid
Förebyggande/skadebegränsande åtgärder
Tillsyn/tillstånd, utbildning. Krisberedskap, samhällsskydd, försäkringsfrågor.

Är du intresserad och vill veta mer?
Kontakta Håkan Wiberg, Enhetschef Räddningstjänsten, Samhällsbyggnadsförvaltningen.
0660-787 60, hakan.wiberg@ornskoldsvik.se

Publicerat