Samhällsinformation

Nytt år, nya lagar

Dyrare biobesök, avskaffad jämställdhetsbonus och avgiftsfria besök på vårdcentralen för alla över 85 år. Nytt år betyder nya lagar och regler att hålla reda på. Här är 7 av förändringarna.

Momsen på bio höjs från 6 till 25 procent, vilket sannolikt gör det dyrare att gå på bio. Samtidigt försvinner dock den tioprocentiga biografavgiften. Hur mycket detta påverkar biljettpriserna varierar.

Åldersgränsen för fri tandvård höjs i tre steg. Den första januari i år höjdes den till 21 år, 2018 höjs den till 22 och året därpå hamnar den på 23 år. Att åldersgränsen för fri tandvård höjs innebär att åldersgränsen för rätt till det statliga tandvårdsstödet också höjs enligt följande: 2017: 22 år, 2018: 23 år och 2019: 24 år.

Jämställdhetsbonusen inom föräldraförsäkringen avskaffas. Det innebär att ingen jämställdhetsbonus kommer att betalas ut för dagar efter den 31 december 2016. Dagar fram till och med den 31 december påverkas inte. Ändringen berör alla föräldrar som tar ut föräldrapenning, oavsett vilket år barnet är fött.

För alla över 85 år blir besök i primärvården, som på vårdcentralen, avgiftsfria.

Vissa reparationer blir billigare i och med en ändring i momsen och genom att RUT-avdraget utvidgas. Mervärdesskatten sänks från 25 procent till 12 procent på reparationer av cyklar med tramp- eller vevanordning, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne, medan RUT-avdraget utvidgas till att omfatta reparation och underhåll av vitvaror, som tvättmaskin, kyl, frys och spis, som utförs i bostaden.

Alkoholhaltiga drycker blir dyrare i och med att punktskatten på sprit höjs med 1 procent och på övriga alkoholdrycker med 4 procent. En genomsnittlig flaska vin blir därmed ungefär en krona dyrare medan priset för en öl ökar med ungefär 25 öre. Knappt två kronor mer kommer en pava starksprit att kosta. Motivet är att främja folkhälsan.

Det blir förbud mot att köra falsk polisbil. Polismyndighetens och Säkerhets-polisens vapen och ordet polis bara ska få användas på riktiga polisfordon, om inte ägaren skaffat ett särskilt tillstånd.

Publicerat