Näringsliv

Hot & risker är hans vardag

Här är ännu en som tagit arbetet från stora, vida världen hela vägen hem till lilla Örnsköldsvik.
– Det är en ynnest att få bo här, säger Andreas Lundmark med lång erfarenhet av risk- och krishantering.

Andreas Lundmark, 40, är ö-vikskillen som efter militärtjänstgöring blev kvar i statens tjänst under många år.  

– Jag hade drömmar om att bli en framgångsrik ishockeyspelare, men fick istället söka utmaningar och äventyr på andra håll, säger han med ett stort leende.

Som elitutbildad officer med många uppdrag kring oroligheter i världen har han upplevt mycket och skapat sig värdefulla erfarenheter. Kunskaper han tagit med sig i det civila och som i sin tur lagt grunden till det egna företaget Anactio med bas i Stockholm. Men sedan en tid tillbaka är Andreas bosatt i Örnsköldsvik och kan till och med tillbringa några av veckans arbetsdagar i kontoret på hemmaplan.


– För mig har Ö-vik alltid varit hemma och jag är så tacksam över att jag får bo här och låta mina barn växa upp i en bra miljö. Man behöver nog vara borta en tid för att på riktigt inse hur fantastiskt Örnsköldsvik är, fortsätter han.

Verksamheten i bolaget handlar om konsultuppdrag där Andreas tillsammans med sin kompanjon och delägare samt ytterligare två anställda hjälper kunderna med deras riskhantering. Det sker genom analys, stöd, granskning och koordinering ofta kopplat till brottslighet, olyckor, naturkatastrofer och politisk instabilitet. Företaget genomför också fortlöpande säkerhetsutbildning kring hot och våld, exempelvis mot journalister.
Av naturliga skäl kan Andreas inte berätta vilka uppdrag de har och har haft, men för tillfället är kundlistan på drygt 40 företag och organisationer i och utanför Sverige.

– Jag kan berätta att vi bland annat jobbar med både svenska och utländska utrikeskorrespondenter i samband med riskresor, utlandsstationeringar samt vid större händelser och incidenter. Det kan röra sig om säkerheten i samband med terrorbrott, naturkatastrofer och känsliga reportageresor i högriskmiljöer.

Med tanke på utvecklingen i världen under en följd av år arbetar han onekligen i en tillväxtbransch som av allt att döma inte kommer att mattas. Behoven är stora och uppdragen många och likt det stora flertalet beklagar han situationen, men inser vikten av god säkerhet för att människor ska kunna känna sig trygga.

Vad säger du när folk frågar om de exempelvis törs resa till Turkiet?

– Den typen av frågor får jag i bland. Vi utgår alltid från den faktiska hotbilden; hur stor är sannolikheten att drabbas? I detta specifika fall är fortfarande den faktiska hotbilden relativt låg, men däremot så kan den upplevda hotbilden vara hög. I och med att tanken med en semesterresa är att kunna njuta och slappna av blir därför mitt råd att om man känner sig orolig bör man undvika att resa just dit och istället fundera på att hitta något annat resmål. Men fortfarande är det så att trafiken utgör den största risken i samband med utlandsresa. Det tillsammans med sjukdomar exempelvis på grund av intag av mat och dryck.

För Andreas Lundmark är resor till och från Mellanöstern vanligt förekommande, men även till och från stora idrottshändelser som olympiska spel och EM- och VM-slutspel i fotboll. Världen är onekligen hans arbetsfält, men han ångrar inte en sekund att han tog familjen med sig från huvudstaden och flyttade till Örnsköldsvik.  

Han är trebarnspappan på äventyr, men ändå den som är hemma för att stanna.

– Ja, så är det. Och det skulle vara jätteroligt att få ett uppdrag även i Örnsköldsvik; kanske kring utbildning. Ett samarbete lokalt vore fantastiskt.


Om Andreas Lundmark:
Ålder: 40 år.
Familj: Gift med Rebecka. Tre döttrar.
Bor: I villa på Varvet, Domsjö.
Aktuell: Hemvändare och entreprenör.

Publicerat