Mat & dryck

Mattrenden som kryper sig på

Spännande tacos med frasiga syrsor och proteinrika pannkakor av pulveriserade småkryp. Att äta insekter kan vara larvigt gott, och dessutom både nyttigt och miljövänligt.

Insekter har framhållits som ett av framtidens livsmedel. De tar endast små resurser att föda upp, innehåller en stor andel protein och ses därmed som en av lösningarna på matproduktionens klimatutmaningar. Men även om insekter äts i 80 procent av världens länder idag är det inte helt enkelt att få alla att testa. Det vill Josefin Strömberg, en av företaget Qvickets grundare, ändra på.
– Det finns en äckelfaktor, det gör det. Därför funderade vi på hur vi kan få det här till ett protein och en produkt som människor vill äta. Hur kan vi paketera det för att få konsumenterna att inte tänka på insekter?

Resultatet blev ett mjöl av nermalda syrsor som går att använda till lite allt möjligt, med alla fördelar som konsumtionen av insekterna för med sig utan att tankarna direkt vandrar till surrande småkryp.
Satsningen gjorde att Josefin och Qvicket blev utnämnda som en av Sveriges 101 främsta unga supertalanger, och hamnade trea på listan av innovatörer av Veckans Affärer.
– Innan jag började med det här hade jag aldrig ätit insekter och jag hade aldrig gissat att jag skulle jobba med det här, säger Josefin och berättar att anledningen till att hon och hennes kollegor i företaget satte igång var alla debatter om mat och klimatpåverkan. De drivs alla av ett samhällsengagemang och örnsköldsviksbördiga Josefin jobbade politiskt som ledamot för Moderaterna i kommunfullmäktige i här innan hon bytte plattform för sin påverkan till näringslivet och möjligheten att förändra världen därifrån.

– Jordbruken släpper ut mer koldioxid än hela världens fordonsflotta, och där är köttet den största boven. Jag har varit vegetarian och flexitarian sedan några år tillbaka och har varit väldigt intresserad av att hitta ett livsmedel som är miljövänligt och innehåller bra med protein. En del ersättningar för kött som soja, tär också mycket på miljön, så när vi började kolla på insekter blev jag intresserad. Sedan två år tillbaka har det blivit en trendig grej, framförallt i USA där det är paketerat på ett annat sätt än i många delar av världen, till exempel i bars och så. Vi upptäckte att ingen annan gjorde någonting liknande här och bestämde oss för att vara först.

Syrsmjölet, som är företagets första produkt, använder Josefin själv och hon och kollegorna har spenderat hel del tid i köket med att experimentera fram bra recept och användningsområden, både som grund i matlagningen och för att proteinboosta en vanlig rätt.
– Mjölet är glutenfritt så det har en annan karaktär än vanligt mjöl har, men vi har bakat paj med den och då har vi bytt ut en del av mjölet mot vanligt och fortfarande fått massor med protein i degen. Då behöver man dessutom inte ha så mycket protein i fyllningen utan kan lägga i annat gott. Vi har gjort getostkroketter med mjölet, vi har bakat knäckebröd och lagat en massa annat. Min standardfrukost är bananpannkaka med syrsmjöl. Det är jättegott och då får jag i mig ungefär allt protein jag behöver få i mig den dagen.
– Det är kul att utmana folk att prova. Nu har jag själv testat massa olika insekter och insett att så fort man har smakat någonting så kommer man över den, säger Josefin och påpekar att vi i Sverige äter många saker som i andra länder skulle betecknas som riktigt vidrigt, som surströmming och kräftor.
– Insekter är inte så konstigt, de smakar lite som snacks – lite nötigt. Och vårt mjöl smakar som malda nötter.
 

Publicerat