Skola & utbildning

Spara inte på Kulturskolan!

Bildningsnämnden i Örnsköldsvik har beslutat om nedskärningar i Kulturskolan. Kolla in denna glädjestrålande video från Kulturskolans show "Soundtrack Of Your Life" och fundera över om kommunen gör rätt som sparar på den här verksamheten.

Onsdagen 24 februari fylldes jag av en enorm glädje när jag upplevde Kulturskolans stora satsning ”Soundtrack Of Your Life” i den nästan fullsatta Nolan. Att se denna mängd elever sjunga, spela, dansa och sprida lycka till publiken, tillsammans med sina hårt arbetande och oerhört engagerade lärare, kan sammanfattas med ett ord: Fenomenalt!

Samtidigt är jag bekymrad och oroad. Bildningsnämnden beslutade nämligen 9 februari om nedskärningar i Kulturskolan – på en miljon kronor. Själva kallar nämnden det för ”effektivisering”, men det är förstås struntprat. I en redan ansträngd budget går det inte att effektivisera bort en miljon. Men det kunde ha varit betydligt värre. Ursprungsförslaget från bildningsförvaltningen var en total avveckling av Kulturskolans verksamhet, hemska tanke!

Vi kan ofta läsa om hur Sveriges internationella storstjärnor inom musik lyfter fram den kommunala musikskolan/kulturskolan som en viktig grund för deras framgångar. Lika ofta får vi läsa om besparingskrav på landets kulturskolor – när det istället borde satsas.
På Lärarförbundet är man också bekymrade och oroade. Styrelseledamoten Roger Sandström reagerar bland annat på att bildningsnämndens beslut om nedskärning tas utan att konsekvenserna har diskuterats. Självklart får en miljon mindre i budgeten negativa effekter för verksamheten. Antingen får färre medarbetare springa fortare och göra mer, eller så skär man ner på verksamheten vilket ger färre barn och ungdomar möjlighet att utöva kultur.

Kulturskolan i Örnsköldsviks har gott renommé i landet och andra kommuner är imponerade av verksamheten här. I fjol rankade Lärarförbundet skolan som nummer två i landet och Roger Sandström kallar Kulturskolan för en hörnpelare i kommunens hela utbildningsverksamhet, och han vill se en satsning istället för nedskärning. Jag håller med fullständigt.

Kulturskolan, som till skillnad mot de flesta andra i landet är avgiftsfri här i Örnsköldsvik, kan vara en ypperlig väg in i det svenska samhället för alla nyinflyttade och ensamkommande flyktingbarn. Därför bör skolan få ökade resurser, inte minskade.
Örnsköldsviks kommun har som mål att vara en av de bästa skolkommunerna 2020 – det kan aldrig uppnås genom att skära ned på Kulturskolan.

Ett lönsamt råd till alla beslutsfattare: Investera i våra barn och ungdomar, spara inte på dem – den besparingen blir kostsam i framtiden.

 

Publicerat