Hörnan

Allt går faktiskt inte åt fanders!

Vad gör du när hjärnan, och hjärtat, inte orkar ta in fler nyheter om knivdåd och våldtäkter och gängkrig och inbördeskrig och utbördeskrig och svält och folk på flykt?

Många av oss kommer aldrig längre än till att ställa frågan ”vart är världen på väg?” och sedan anstränga sig för att inte tänka på svaret. Om du är en av dem kan det här vara det mest chockerande du får läsa i år:
Världen är inte alls på väg åt helsike.
Tvärtom kryper den långsamt upp ur avgrunden.
Nu ska du få läsa fem påståenden och klura på hur många av dem som är korrekta.

1. Världens befolkning ökar i allt snabbare takt.
2. På grund av högt barnafödande, främst i Asien och Afrika, föds det i snitt fem barn per kvinna i världen
3. Medellivslängden är inte ens 50 år och vart femte barn dör innan det blivit vuxet.
4. Varannan människa lever i extrem fattigdom.
5. Färre än hälften av alla människor kan läsa och skriva.

Så vad tror du? Vad är rätt och vad är fel?
Svaret är att allt stämmer – men bara om man beskriver hur världen såg ut för 50 år sedan. En hel del har hunnit hända sedan dess.

För det första: Befolkningsökningen planar ut. Antalet barn i världen har inte ökat sedan millennieskiftet. Det fanns två miljarder barn då – och det kommer fortfarande finnas två miljarder barn år 2100. (Helt andra barn, förstås, men du förstår poängen).

För det andra: Barnafödandet i världen har halverats på 50 år. I dag föds det 2,5 barn per kvinna; hälften så många som 1963.  I Sverige föds 1,9 barn per kvinna. I Kina, med världens största befolkning, är siffran 1,7. Även i Indien har tvåbarnsfamiljer blivit den vanligaste konstellationen.

För det tredje: 95,4 procent av alla barn som föds idag överlever, och medellivslängden har ökat till 71 år. I Indien är den 66 år och i Kina 75.

För det fjärde: Världsfattigdomen har rasat. Så sent som 1981 var halva mänskligheten extremt fattig, med bristande tillgång till sådant som vatten, mat, sjukvård och utbildning. Sedan dess har andelen extremt fattiga krympt till 17 procent. 

För det sjätte: 1960 var läskunnigheten i världen 42 procent. Idag är dubbelt så många läskunniga – 83 procent – och över 90 procent av dagens barn lär sig läsa. 

Allt det här kan vara bra att dra sig till minnes lagom till nästa katastrofnyhet. Minns att åtta av tio barn är mässlingsvaccinerade och att åtta av tio människor har vattenförsörjning hemma. Se behovet hos 1,3 miljarder människor i extrem fattigdom, men gläds också med de 6 miljarder människor som alltid har mat för dagen. Se behovet hos de 50 miljoner människor som är på flykt, men gläds också med de 7316 miljoner människor som inte är det.
Ta ett djupt andetag och säg efter mig:
Allt går faktiskt inte åt fanders!

Publicerat