Utställning

Känslighet och intimitet

Per Elof Nilsson Ricklund ställer ut tillsammans med Åke Hultman i hans Galleri Konst & Kamera i Västertjäl.

Teckningar av gamla möbelsnickeriverktyg och akvareller av fallfärdiga ladugårdar. Dessutom prov på daguerreotypin, den 175 år gamla föregångaren till fotografin. Allt i fulländad samklang i Galleri Konst & Kamera i Västertjäl.

– Vi har så mycket gemensamt.
Det säger Per Elof Nilsson Ricklund som nu ställer ut tillsammans med Åke Hultman i hans Galleri Konst & Kamera.

Per Elof Nilsson Ricklund – den ö-viksfödde konstnären som håller till mycket i Italien, där han bland annat varit programansvarig och instruktör vid Florens konstakademi – är mest känd för sina stora oljemålningar. Men nu är det något helt annat han visar upp.
– Det är betydligt intimare, och det känns skönt att ha en utställning utan de stora oljemålningarna. Jag skulle vilja säga att det är intimitet och känslighet, i materialet och hantverket. Det handlar också om att ta sig tid, i kontakten med naturen, och att vara öppen för intrycken.

Per Elof arbetar i många olika tekniker och nu visar han blyerts, grafit och akvarell. Bilder från såväl området kring Saxnäs, där hans morfar Yngve Ricklund, och morfars bror Folke Ricklund ofta målade, som från Västerhus där hans mor Birgitta Ricklund bedriver möbelsnickeri.

Beröringspunkterna mellan Per Elof och Åke visar sig vara många. Dels det känsliga och tidsödande hantverket.
– Det kan ta flera dagar att ta fram en bild, berättar Åke och hänvisar till en gammal beskrivning av daguerreotypin – ”Teckningar tagna medelst solskenet på silfwerplåtar.”

Åke visar bland annat en trollslända, en sorgmantel, det världsberömda Stonehenge och den vackra ”Bella Donna”, en mycket rynkig gammal dam som Åke fotograferade i Rom.

Även Per Elof visar ett porträtt, en blyertsteckning av Lars Eriksson i Västerhus.
– Lars är en gammal vän till familjen, berättar Per-Elof.
– Och dessutom en före detta arbetskamrat till mig, säger Åke.

Per Elof satt hela 17 timmar tillsammans med Lars när han gjorde teckningen.
– Då hinner man samtala om mycket. Han har alla historier från byn, säger Per Elof.

Både Per Elof och Åke tilldelades dessutom var sitt stipendium nästan samtidigt i fjol höst. Åke fick Göran Dahlbergs stipendium och Per Elof Landstinget Västernorrlands kulturstipendium.
Nu samspelar de två i en gemensam utställning som har vernissage i morgon lördag, 6 juni klockan 14.00. Utställningen pågår därefter till och med 21 juni med öppettiderna onsdag 14-20 samt torsdag, lördag och söndag 12-16.

 

Publicerat