Musik

Meshuggah öppnar för Metallica

Gitarristen Mårten Hagström, Bjästa, och före detta ö-vikstrummisen Tomas Haake lirar på Ullevi 22 augusti.

Den 22 augusti står Metallica återigen på scenen inför ett till bredden fyllt Ullevi. Nu är det klart att inga mindre än svenska världsbandet Meshuggah kommer värma upp Göteborgspubliken. En kombo lika hård som fantastisk.

– Det ska bli kul. Viu fick förfrågan att öppna för Metallica för rätt länge sedan men det har inte blivit av förrän nu. Det är lite svårt att inta ta chansen till något sånt här, säger Mårten Hagström som också berättar att Meshugga åker till USA nu i april för att bland annat spela på Metallica-gitarristren Kirk Hammetts egen festival "Kirk von Hammetts Fear Festival". Meshugga är festivalens head liner.

– 12 april i San José, Californien. Kirk är en skräckfilmsnörd så han kombinerar metal och skräckfilm på festivalen.

Meshuggah bildades 1987 i Umeå, starkt influerade av band som just Metallica. De kallade sig då för Metallien men bytte senare namn till Meshuggah, som betyder galen på hebreiska. Idag hyllas de av Metallica själva och bandet har kommit långt sedan deras första platta ”Psykisk Testbild” släpptes i 1000 exemplar 1989 på den lokala skivaffären i Umeå. Albumet ”obZen” från 2008 nominerades till en Grammis och 2012 kom deras sjunde album ”Koloss” som gav bandet en P3 Guld-vinst för årets rock/metal samt gav bandets högsta placering på Billboardlistan med en 17e plats.

Meshuggahs progressiva metal har vunnit respekt i genren världen över och de har bland annat blivit inkluderade i Rolling Stone Magazines "10 Most Important Hard and Heavy Bands”.
 
Förra året firade Meshuggah 25-årsjubileumgenom att ge en grym spelning på Gröna Lund i Stockholm. Nu är det alltså Göteborg och Ullevis tur, och bättre inledning på kvällen innan Metallica går på kan vi inte tänka oss. Vi ses i augusti.

Publicerat