Nyheter/Reportage

Debatt: Visst vågar kvinnor!

Men det handlar inte om att våga. Det handlar om utrymme och attityd.

På uppdrag av regeringen har Tillväxtverket under 2010 tilldelat Västernorrland 1,8 miljoner för en fortsatt satsning på programmet Främja kvinnors företagande. I ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Västernorrland heter det: ”Programmet främjar själva ta-sig-för-samheten. Och som det är just nu så önskar vi att fler kvinnor vågar tro på sin företagsamhet eller sitt företag”.

Vad är det som säger att kvinnor inte vågar? Att kvinnor inte tar sig för?

I Sverige och i Västernorrland har vi en segregerad arbetsmarknad. Kvinnor har generellt sett erfarenheter från branscher som inte är helt öppna för eget företagande, till exempel vård och omsorg. Kvinnors företag verkar också oftare på en lokal marknad dit offentliga stöd vanligtvis inte når.

Trots det:
Svenskt näringsliv visar i sin senaste mätning av företagsamhet i Västernorrland att antalet företagsamma kvinnor har ökat betydligt under det senaste halvåret. Länet registreras för en ökning med 44 företagsamma kvinnor, vilket ger en tillväxttakt på 1,0 procent mot rikssnittet 0,2 procent för den totala tillväxten av företag. Denna trend med en högre företagsamhet bland landets kvinnor är gemensamt för Sveriges samtliga län.

Det måste bli tillåtet för kvinnor att driva företag inom de områden där kvinnors generella kompetens finns. För det krävs politiska beslut och riktade åtgärder framför allt kring att öppna den offentliga tjänstesektorn. Det finns så mycket mer att göra än att tillverka produkter av trä och stål. Lika viktigt, lika betydelsefullt för samhället och lika värt att vara stolt över.

Små offentliga stöd som ges under mycket begränsade tidsperioder ger inte utrymme för att ”våga” eller ”ta sig för”. Så vidmakthålls ett rådande system där gängse bild är att det är män som vågar och tar sig för medan kvinnor särskilt måste stödjas för att göra samma sak.

De statliga stödsystemen måste anpassas så att de blir mer tillgängliga också för de branscher som är typiska för kvinnors företagande. Här coachar vi och uppmuntrar inom ramen för olika projekt och när kvinnorna "fattat mod" och skall investera så tar det stopp! Det hjälper inte att våga om vägarna är stängda, eller i alla fall smala och krokiga.

Vi som främjar kvinnors företagande kommer att ”trolla med knäna” den här gången också, det blir satsning på projekt inom Främja Kvinnors Företagande. Vi tar skärven, men det känns sådär.

Annika Fälldin, RRC-Y, Regional resurscentrum för kvinnor i Västernorrland
Ann Holst, lokalt resurscentrum för kvinnor i Örnsköldsvik
Lena Schmidt, lokalt resurscentrum för kvinnor i Sundsvall
Birgitta Öhman, lokalt resurscentrum för kvinnor i Sollefteå
Elisabeth Grundström, lokalt resurscentrum för kvinnor i Sollefteå

Publicerat