Hus & Trädgård

Dags att rensa i trädgård och redskapsbod

Det är nu dags för många av oss att börja städa upp efter vintern i trädgårdar, på lantställen och kolonilotter. De gamla verktygen är en riktig guldgruva.

Tradera har undersökt hur mycket tid svenskarna lägger ner på sina rabatter, hur det ser ut med gröna fingrar och hur mycket prylar det egentligen finns i verktygsbodarna.

Undersökningen visade att svenskarnas intresse för trädgård och odling är väldigt stort. Hela 61 procent uppgav att de gärna ägnar sig åt trädgårdsarbete och odling. Det verkar också finnas en koppling till hur gammal man är.
Bland 50-65-åringar var siffran 67 procent, bland 18-29-åringar 46 procent. I snitt uppskattar svensken att denne spenderar 73 timmar per år i trädgårdslandet.

Ungefär en av tre anser sig ha ”gröna fingrar” (27 %). Speciellt i Skåne, Halland och Blekinge verkar de bästa trädgårdsmästarna finnas (31 %). I norra Sverige är andelen 17 procent.

Svenskarnas trädgårds- och redskapsbodar är relativt fullproppade med prylar som man sällan eller aldrig använder. Bland de svarande hade 27 procent verktyg eller redskap som de aldrig använder. Dessa prylar uppskattas av dem själva till ett snittvärde av 6 320 kr.

–Folk sitter på en guldgruva med verktyg som de aldrig använder. Över 6 300 kronor i snitt är en summa som definitivt gör sig bättre på ett bankkonto än i en redskapsbod, säger Anna Chrona, presschef på Tradera.


Mer på hus- och trädgårdstema kan du läsa på onsdag, när 7ans temanummer landar hemma hos dig.

Publicerat