Samhällsinformation

Ö-vik bättre på miljö

Örnsköldsvik klättrar från plats 93 till 69 när tidningen Miljöaktuellt presenterar Sveriges Miljöbästa kommun. Rankningen, som genomförs för fjärde året i rad, är den mest heltäckande granskningen av miljöarbetet i Sveriges 290 kommuner.

Miljöaktuellts miljörankning baseras på en rad olika kriterier. Kommunerna har dels fått besvara Miljöaktuellts omfattande enkät, dels fått extrapoäng om deras myndighetsutövning får gott betyg, om de deltar i Earth Hour, engagerar sig i Sveriges Ekokommuner, serverar en hög andel ekologisk mat, rankas högt i Gröna bilisters kommunrankning, har Grön flagg-certifierade förskolor, engagerar kommuninvånarna i skräpplockardagar med mera.
 
Sveriges Miljöbästa kommun blev i år Eskilstuna, som lyckades knipa 28,55 poäng av sammanlagt 35 möjliga, tätt följd av tvåan Örebro (28,07) och trean Malmö (27,37). Örnsköldsvik fick 17,60 poäng i årets undersökning, vilket räckte till plats 69.
 
– Kommunernas miljöarbete utvecklas ständigt och varje steg uppåt på poängstegen är ett kvitto på att man blivit lite bättre på att hänga med i utvecklingen. Vi säger grattis till Örnsköldsvik och hoppas att man siktar på att fortsätta att förbättra sitt miljöarbete även kommande år, säger Mikael Salo, tidningen Miljöaktuellts chefredaktör.
 
Syftet med Miljöaktuellts rankning är att lyfta fram de kommuner som kommit långt i sitt miljöarbete, men också dem som har mycket kvar att göra.
 
– I kommuner som inte kommit så långt blir vår miljörankning en ögonöppnare för alla, och ibland även en murbräcka för frustrerade tjänstemän och oppositionspolitiker som vill se en mer ambitiös miljöpolitik, säger Mikael Salo.
 
Sveriges 10 miljöbästa kommuner 2012:

1. Eskilstuna
2. Örebro
3. Malmö
4. Helsingborg
5. Stockholm
6. Göteborg
7. Upplands Väsby
8. Lund
9. Växjö
10. Uppsala

Betygskriterier

Miljöaktuellts enkät

Miljöaktuellts egen enkät består av 20 frågor. Varje ja-svar ger ett poäng och maximalt kan en kommun få tjugo poäng. 96 procent av kommunerna svarade på enkäten.
Örnsköldsvik får 13 poäng.

NKI Miljötillsyn
Insikt är en tjänst som erbjuds av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som utvärderar kommunernas myndighetsutövning. Denna gång har företag bedömt sina kommuners tillsynsverksamhet under 2010. Den del av resultaten som berör Miljö- och hälsoskydd ger fyra poäng till Askersund som fick flest poäng i SKL:s rapport. Därefter får kommunerna poäng i förhållande till hur mycket bättre de är än den första kommun som inte får poäng.
36 procent av Sveriges kommuner får poäng.
Örnsköldsvik får 0,32 poäng.

Gröna bilister
Gröna bilisters kommunrankning återspeglar kommunernas arbete för en mer hållbar bilism. Rankningens vinnare, Trollhättan (86 poäng), får i Miljöaktuellts rankning fyra poäng. Därefter utdelas poäng i förhållande till hur många poäng de olika kommunerna fått i Gröna bilisters undersökning. Svarsfrekvens: 50 procent.
Örnsköldsvik får 1,8 poäng.

Ekologisk mat
Ekomatcentrums undersökning ger två poäng till Lund, som har högst andel ekologisk mat: 43,3 procent (baserat på inköpskostnaden för mat i storhushållen). Därefter utdelas poäng i förhållande till de olika kommunernas respektive andel ekologiska livsmedel. Svarsfrekvens: 69 procent.
Örnsköldsvik får 0,21 poäng.

Deltagande i nätverk
Engagemang i olika nätverk såsom Sveriges ekokommuner (82 kommuner), klimatkommunerna (27 kommuner), undertecknande av borgmästaravtalet (50 kommuner) eller deltagande i projektet ”uthållig kommun”, etapp 2 eller etapp 3 (76 kommuner). Det första deltagandet ger kommunen ett poäng, därefter ger varje deltagande ytterligare 0,5 poäng, dock kan en kommun inte få mer än sammanlagt två poäng.
Hälften av kommunerna får mellan 0,5 och två poäng.
Örnsköldsvik får 1,5 poäng.

Deltagande i Earthhour

Deltagande i Earthhour ger 0,75 poäng, förutsatt att kommunen anmält sitt deltagande till WWF. 74 procent av kommunerna får poäng.
Örnsköldsvik får 0,75 poäng.

Deltagande i skräpplockardagarna
Skräpplockardagarna, samordnas av Håll Sverige rent. Kommunerna får poäng som baseras på intervaller för andelen av kommuninvånarna som engagerar sig i skräpplockningen: >15 procent ger 0,75 poäng, >10-15 procent ger 0,5 poäng och >5-10 procent ger 0,25 poäng.
35 procent av kommunerna får poäng.
Örnsköldsvik får 0 poäng.
Länkar
Publicerat