Skola & utbildning

Stort behov av skollokaler

Behovet av centrumnära undervisnings- och förskolelokaler är stort i Örnsköldsvik i och med att antalet invånare i och nära centrum ökar.
Kommunen behöver därför lösa dels ett akut behov till hösten 2013, dels ett mer långsiktigt behov av lokaler.
 
Bildningsförvaltningen kommer nu att, med den utredning som man har gjort som grund, tillsammans med fack och elevråd diskutera möjliga lösningar. Utredningen innehåller ett antal olika alternativ på hur skolans lokaler kan nyttjas.
 
Detta innebär att den information som gått ut till elever och lärare i samband med möten tidigare under denna vecka ska kompletteras för en konstruktiv dialog.
 
– Vi tar tillvara de synpunkter vi har fått och öppnar upp för diskussioner som förstås också kan komma att innebära att vi hittar lösningar vi inte tidigare har sett, säger bildningsförvaltningens chef Astrid Täfvander.
 
Kortsiktigt handlar arbetet om att lösa lokaler för omkring två grupper läsåret 2013/2014.
 
Långsiktigt behöver man ta hänsyn till bland annat befolknings- och elevutveckling, medborgarnas behov, miljöaspekter, samordningseffekter och samhällstendenser. Här kan lösningarna komma att handla om alltifrån mindre flyttningar till mer omfattande ombyggnationer, men utgångspunkten är att lokalbristen ska lösas genom omdisponering av befintliga lokaler i kommunen.
 
Beslut inför höstterminen 2013 kommer att fattas av förvaltningsledningen i början av året. Beslut om en långsiktig lösning ska däremot tas politiskt, vilket kan ske tidigast hösten 2013.
Publicerat