Friluftsliv

Sportlovsresan kan bli dyr

Familjesemestern i fjällen kan kosta 20 000 kronor, men det går att hålla kostnaderna nere.

På sportlovet vill många vara i fjällen. Men utgifterna är stora, och en vecka för en familj kan landa på 20 000 kronor. Bostad och liftkort kostar mest och de dyraste veckorna är när barnen har skollov. Men det går att hålla kostnaderna nere. Att se över sina försäkringar är ett sätt förhindra onödiga kostnader om något skulle hända.

För en familj med två vuxna och två barn i åldrarna 7 och 10 år kan man räkna med runt 20 000 kronor för en sportlovsvecka. Kostnaderna för boendet är avgörande. Men det finns många alternativ och det är billigare om bostaden ligger lite längre från backen. Vad maten kostar beror till stor del om man äter ute eller lagar egen mat.


Prisexempel

Boende: 7 500 kr
Liftkort: 4 700 kr (barn under 8 år åker ofta gratis)
Hyra alpinutrustning för hela familjen: 2 200 kr
Skidskola 75 min för barnen, 5 dagar: 2 000 kr
Utelunch: 2 400 kr
Övrig mat: 2 000 kr
Transport: 1 000 kr
Totalt: 21 800 kr


– Kostnaden för fjällsemestern kan lätt dra iväg och kosta mer än man tänkt från början. Det är därför klokt att planera ekonomin innan resan för att undvika överraskande utgifter. Kontrollera också hur försäkringarna gäller och se till att alla i familjen har en olycksfallsförsäkring, säger Christoffer Jonsson på Länsförsäkringar Västernorrland.


Bra att tänka på:
•    Egendom som tas med på resa är försäkrad genom hemförsäkringen inom vissa gränser och det krävs att du är aktsam med sakerna du tar med. Kontrollera hur din hemförsäkring gäller innan du reser.
•    Om du utökar din hemförsäkring med allrisk omfattas fler skadehändelser av försäkringen, till exempel om du skulle tappa mobiltelefonen i snön.
•    Om du hyr utrustning får du erbjudande om försäkring. Fördelen med den är att den ibland har en lägre självrisk än allriskförsäkringen. Men har du allrisk som tillägg till din hemförsäkring kan du fundera på om du behöver ytterligare en försäkring.
•    Spar alltid kvittot när du hyr utrustning, det underlättar om något händer.
•    Olycksfallsförsäkring för vuxna och barnförsäkring för de små är en stor trygghet.
•    Packa inte bilen kvällen före resan – risk för bilinbrott.
•    Meddela inte på exempelvis Facebook att du är borta.

Publicerat