HUS & HEM

Kom i gång med vårträdgården

Nu är tid att se efter sin trädgård. För Andreas Libell i Domsjö har det redan blomstrat ett bra tag.
– När snön börjar försvinna finns mycket att göra, säger den passionerade trädgårdsmästaren.

Andreas Libell lämnade Kroksta för Stockholm och spenderade över åtta år i huvudstaden. Med sig hem igen hade han fru och två barn. Sedan 2018 bor familjen numera på en över 3 000 kvadratmeter stor tomt i Domsjö, där äppelträd, blommor och buskar av alla de slag samsas med bland annat potatis, grönkål, bönor, ärtor, sallader och över tio olika tomatsorter.

– Gården är fantastisk, precis det vi letade efter. Jag växte upp i en familj där det odlades mycket, det är livet. Att skapa något nytt som ger färg och är ätbart – det är en njutning för både ögat och magen, säger Andreas om sin passion för odling.

Den delar han med sin fru Emma. Tillsammans letar de efter gårdar runt Örnsköldsvik för att utöka odlingen, kanske skaffa grisar och getter och gärna börja leverera lokala produkter till restauranger.

På gården i Domsjö har arbetet varit i gång sedan länge.

– Jag håller även på med fruktträdsbeskärning, så för mig har säsongen pågått ett tag. Odlingarna började jag med i januari; chili och jätteverbenan. Nu är säsongen här på riktigt – det är superroligt, säger Andreas Libell som för 7ans läsare denna vecka ger sju handfasta tips på trädgårdsbestyr nu när snön äntligen är på väg bort. 

7 saker att göra i trädgården – redan nu!

1. Sätt fröna i jorden

Redan när pallkragarna tinat fram kan du så dina rädisor, din spenat och sallad. Häll bara på ett lager gödsel, gör remsor och så fröna. De känner själva när jorden kommit upp till fem grader, att ”nu får vi vakna”. Du behöver inte tänka på temperaturen själv.

2. Toppa dahliorna

Dahlian blommar hela sommaren i alla möjliga former och färger, den är både fin och sjukt trendig. Knölen, den lilla rotklumpen, förvarar du frostfritt under vintern. Nu lägger du den i en plastpåse med jord – jag gjorde det för en månad sedan. Förvara i ett vanligt rum, fukta vid behov men vattna inte, knölen innehåller redan all vätska och näring den behöver för att vakna när temperaturen är rätt. Först när den skjuter ut sina sugrötter i jorden är det dags att vattna. Då behöver den också extra ljus. När den växt; toppa ner dahlian till de första bladparen där tillväxtpunkterna finns, då förgrenar den sig och blir buskig. Ta även toppen och stoppa ned i en annan kruka. Då kommer en ny knöl att plantera ut redan i sommar.

3. Ta vara på löven

Det många gör fel är att räfsa ihop höstlöven, lägga allt i en säck och åka till Må. På väg hem köper de en säck jord i en butik. Då har vi kört i väg jord och köpt hem jord – för om du lägger löven i en säck, vattnar lite, gör hål i säcken och ställer den på skuggsidan av huset blir det mull redan om ett halvår. För nya rabatter behöver du bara hälla ut löven, sedan gör maskarna sitt. Löv innehåller jättemycket näring.

4. Klipp perennerna

Gamla perenner, blommor som står ute året runt, är nu döda, gråa och trista. Vi vill ta bort det fula nu när de skjuter nytt från roten. Så klipp bort, men låt de gamla perennerna ligga kvar på samma punkt i stället för att kasta bort dem. Då för du tillbaka energin till jorden. När de nya perennerna kommer syns inte de gamla.

5. Beskär rosenbuskarna

När löven på björken spricker som små musöron, då är det dags att beskära rosorna. Man kan tycka att en buske klarar sig själv och det stämmer, men rosorna blir inte så fina då. Oftast glesa och rangliga. Så beskär vid ett grenpar, eller grenkrage, där det finns ett skott. Gör det varje år. Du vill oftast leda utåt så att busken blir tätare och finare.

6. Gödsla på!

Det är lätt att tänka: ”Nu har jag en rabatt med fina buskar och perenner, nu har de fått fin jord så nu klarar de sig”. Men jord lakas ut; näringen försvinner både in i växten och med regnvattnet, så vi behöver tillföra näring varje år där vi vill att det ska blomma mycket. Då kan man antingen köpa konstgödsel och fina preparat – eller en säck koskit i butik. Alltså komposterad kogödsel. Den är inte alls så stark som folk tror, tvärtom är den så snäll att du kan lägga ut den direkt på rabatten. Det luktar i 25 minuter, men du har inte tillfört några konstprodukter. Att gödsla så fort snön är borta ger ny skjuts för buskar, träd och blommor.

För extra gödsling, köp en kartong benmjöl; malda djurben med jättemånga långtidsverkande näringsämnen som främjar blommor att bli både kraftigare och mer färgrika. Du kan också göra egen näring av brännässlor i stället för att köpa flytande näring i affären. Lägg dem i en hink, slå på lite vatten och låt dra några dagar. Det luktar värre än koskit men är riktig dundernäring. Sila av vattnet och blanda en del nässelvatten med nio delar vanligt vatten. Vattna grönsakslandet och blomkrukorna. Då blir det fart på saker.

7. Gör egen täckbark

Döda kvistar på marken och kvistar du klippt bort från buskar kan du använda som täckmaterial på rabatterna i stället för att köra i väg dem till Må. Köp, hyr eller låna en kompostkvarn. Med täckbarken behöver du inte vattna lika ofta, då täcks jorden vilket får fukten att cirkulera därunder. Med det jämnar du ut fuktkurvan så att saker inte dör i juli och resten i augusti. Du får också mindre urlakning av näring.

Publicerat