Hus & hem

Byggnadsvårdare sätter färg

En fondvägg eller bara en ensam tapetvåd. Björn Andersson brinner för tapetsering, förespråkar gamla traditionella renoveringsmetoder som pappspända tak och väggar – och vill rädda Ö-viks äldsta trähus.

Han är uppvuxen i Stockholm men har tillbringat sina somrar och vinterlov i ö-vikstrakten sedan mitten av sextiotalet. Numera bor Björn Andersson tillsammans med sin Märta i bostadsrättsföreningen Vitsippan, som han själv varit med och färgsatt.

– Utomhus vill jag ha tre kulörer, det lyfter ett hus, säger Björn och visar att bostadshuset han och Märta bor i har olika kulörer på fasad, foder och fönsterkarm.

För övrigt skiljer sig alla de sju bostadshusen, och det gemensamma gårdshuset, åt litegrann. Även om de vid en första anblick är rätt lika. Ett drar åt grönt, ett annat åt brunt, ett har lite mer gulstick och ett annat blåstick i kulören.

– De har olika kulörer men de går ändå ihop med varandra, säger Björn och talar sig varm om gråtonen 1002-Y, helt vitt vill han inte ha på foder och knutar.

Genom sitt företag B.R.A Kulturmåleri har Björn också färgsatt Café Svea i Köpmanholmen. Dessutom håller han kurser och undervisar, just nu är han gästlärare på Träakademien i Kramfors.

– De som läser till byggnadsvårdare får prova på arbetet på riktigt på Murberget där vi håller till.

En genomgående invändig renovering av det vackra Hellströmska huset på Murberget, Västernorrlands museum, är inne i sitt slutskede och 6 juni väntar stor invigning.

– Allt görs på traditionellt sätt och jag, som är utbildad målare i botten och har följt utvecklingen inom måleriet under många år, förespråkar linolja och äggoljetempera, de gamla produkterna.

Björn lär också ut hur man pappspänner både tak och väggar, något man självklart gjort i Hellströmska huset.

– Papper är ett fantastiskt material och det är en produkt jag verkligen förespråkar, berättar Björn. Och till den som tror att det är krångligt med pappspända väggar och tak säger Björn:

– Nej inte alls! Det är så enkelt, och bra blir det.

Tapeter är ett mycket stort intresse och för Björn är det produkter från Lim & Handtryck som gäller. Deras tryckmetod, med en över 100 år gammal limtrycksmaskin och en matt linoljestödd limfärg som de själva tillverkar och nyanserar med mineraliska pigment, skapar tapeter med vacker och tidlös elegans.

– Det blir ett helt annat djup och en annan lyster jämfört med moderna tapeter, säger Björn och visar ett exempel i sitt vardagsrum, en ensam våd som lyfter hela rummet.

– En häftig tapet kan vara för tung att tapetsera ett helt rum med, men då kan man bara sätta upp en våd som en ögonöppnare. Man behöver inte tapetsera ett helt rum, det kan räcka med en fondvägg eller en våd, och att hitta en färg som accentuerar.

Björn brinner för byggnadsvård och som länsombud för Byggnadsvårdsföreningen i Västernorrland nämner han särskilt ett hus i Örnsköldsvik som han har ögonen på. Den gamla träbyggnaden på Storgatan 8 – stans äldsta trähus som står kvar på sin ursprungliga plats, och som många undrar varför ingen tar hand om.

– Huset finns på gula listan vilket innebär att det finns risk för att det kanske kommer att rivas. Det är ett av Örnsköldsviks vackraste hus. Vi måste försöka bevara det gamla vi har och det vore hemskt om det revs.

Den som vill ge sig på att renovera Storgatan 8 har verkligen något att sätta tänderna i. Men Björn skickar med ett enkelt tips till alla andra som funderar på renovering av sitt hem.

– Ta inte för stora steg, renovera i små etapper.

Publicerat