Historia

En kyrka i museet

Hur användes stämträ och knarrstock? Vilken roll spelade labyrinterna? Hur påverkade tron, kyrkan och kristendomen livet på medeltiden? Svaren på dessa frågor, och många andra, finns på Örnsköldsviks museum och konsthall.

Kyrkklockor ringer just när vi stiger in i en liten kyrka som byggts upp inne på museet. Här börjar andra delen av Arkiv Ö, den ambitiösa satsningen för att berätta en del av historien i vårt område av Sverige.

Den historiska resan från stenåldern fram till nutid inleddes i december då museibesökarna togs på en resa tillbaka till stenåldern, bronsåldern, järnåldern och vikingatiden. Nu på lördag öppnar fortsättningen som spänner från cirka 1050 fram till 1764.

– Vi kommer in i medeltiden och det största som sker är att kyrkan och kristendomen kommer, berättar kulturarvsantikvarie Jana Hader, som själv gjort ett blyinfattat kyrkfönster som skapar härliga färger inne i det lilla kyrkorummet.

Efter att ha gått genom kyrkan fortsätter historiebeskrivningen via Vasatiden och Sveriges stormaktstid fram till att rysshärjningarna inträffade längs Norrlandskusten.

– Landets historia påverkade oss även här uppe när vi fick en kung och blev ett land. Vi tar också med lite av Europas historia för att kunna förstå vår egen historia.

Här finns bland annat information om digerdöden som drabbade Europa. Mer lokal historia handlar om Gävlefiskarna som fick fisketillstånd efter Norrlandskusten 1557, och en del om sverigefinnarna – de nya invånarna som kom från öster.

Folktro har en egen avdelning och här får man se både stämträ och knarrstock, och information om labyrinter av stenar man kan hitta på flera platser i vår närhet. Gav labyrinterna fiskelycka eller användes de för att få goda skördar – eller göra kvinnor fruktbara? Kanske kunde de även bota sjukdomar?

I slutet på andra delen av Arkiv Ö har vi kommit fram till 1764 då Bryngesågen byggdes.

– Vi berättar också om Per Abraham Örnsköld som blev landshövding 1762, det är viktigt inför del 3 av utställningen som kommer senare, säger Jana Hader, som också lovar doftupplevelser som tjära och rökelse från en katolsk kyrka.

Missa inte heller att besöka utställningen "Siluetter i staden" om våra offentliga skulpturer som finns i centrum.

 

Publicerat