MUSIK

Sydafrikanskt besök

Saxofonisten Karl-Martin Almkvist har flera gånger rest till Sydafrika och spelat med sydafrikanska jazzmusiker. 12 april kommer han till Blueskällarn tillsammans med en norrman och två musiker från Sydafrika.

Karl-Martin Almkvist fick 2014 en förfrågan att vara med på en inspelning med pianisten Nduduzo Makhathini, en för Karl-Martin då okänd musiker. Han bestämde sig snabbt för att åka till Johannesburg vilket resulterade i dubbelalbumet ”Listening to the Ground”. En platta som haft stor betydelse framförallt för yngre generationer musiker i Sydafrika.

Åren som följde spelade Karl-Martin i flera av Nduduzos konstellationer på internationella jazzfestivaler i Johannesburg och Capetown, och även i mindre konsertlokaler.

På albumet medverkade också sydafrikanske trummisen Ayanda Sikade och norske basisten Magne Thormodsæter. Karl-Martin har länge velat ta kärnkvartetten från ”Listening to the ground” till Sverige och tack var Musik Västernorrland kan vi nu se Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet hos Perdido Jazz & Blues.

 

 

Publicerat