MUSIK

Cilla Hector jubilerar

Hon växte upp i Långviksmon och fick sitt första skivkontrakt när hon var 15 år. Nu firar Cilla Hector 40-årsjubileum som artist, tillsammans med Övik Big Band i Pingstkyrkan lördag 13 april.

Cilla Hector visste redan som mycket liten vad hon ville bli, och hon berättar att hon har en gammal
notering där hon skrivit att hon ska bli ”sjungerska eller balettdansös” – det blev ”sjungerska”, och en mycket framgångsrik sådan dessutom.

– Sången och musiken började tidigt. Min mamma spelade i missionsförsamlingen och pappa var med och sjöng. Det var väldigt mycket sång och musik i kyrkan och hade man det intresset fanns det stora möjligheter att bli uppmuntrad och boostad. Redan som femåring gick jag till pastorn och sa att behöver du en solist så vet du var jag finns, säger Cilla och skrattar, och hon minns sin uppväxt i Långviksmon med stor glädje.

– Jag älskade Långviksmon! Det var paradiset på jorden och jag förstod inte varför man skulle bo någon annanstans. Jag trivdes och jag fick utrymme.

Cilla sjöng i ungdomskör och spelade piano i ett band – och så kom ett erbjudande om skivkontrakt när hon bara var 15 år.

– Jag spelade in när jag gick sista året i högstadiet i Björna och tanken var att jag skulle börja musikgymnasiet i Härnösand, men i och med skivkontraktet åkte jag ut och spelade med band – sedan har det fortsatt till dags dato.

Vilket betyder en karriär som pågått i 40 år, och under den tiden har hon fått uppleva väldigt mycket.

– Jag har fascinerats över alla dessa platser man fått komma till, och alla dessa möten som musiken tagit mig till. Allt från att sitta som barpianist på Grand Hôtel till att spela på fängelse i Kenya med Hoppets Stjärna, som jag fortfarande är engagerad i. Jag har spelat i ett litet kapell på Lofoten och på SVT:s personalfest i Globen.

– Men det största är när man genom musiken får beröra människor och dela med sig av någonting. Musiken är ett fantastiskt redskap och jag får vara med på alla vackra högtider som dop, vigslar och begravningar. Ibland känns det nästan genant att man får smyga in på de mest privata tillställningarna
och spela. Jag är också fascinerad av att lusten finns kvar efter 40 år, och att jag fortfarande blir berörd gör att det inte tar slut.

Till sin jubileumskonsert med Övik Big Band har hon med sig riksdagsledamoten Roland Utbult, som också är välkänd inom den kristna musiken.

– Vi har gjort en hel del tillsammans och vi var till Nashville och gjorde en uppdatering av det gamla tv-programmet ”Minns du sången”. Vi spelade in 62 sånger på sju dagar, det var häftigt.

Med storbandet bjuder Cilla på klassiska evergreens av bland andra Ray Charles och Manhattan Transfer, men också egna låtar.

– Jag sjunger sådant som betytt mycket för mig. Det blir även duetter och låtar vi gör i mindre sättning, där jag själv sitter vid pianot. Jag älskar att få framföra musiken live och det känns så enormt roligt att få komma hit till Ö-vik och spela ihop med storbandet. Jag ser verkligen fram emot det här, det ska bli jättekul.

Publicerat