LITTERATUR

Högbonden i ny roman

Två kvinnor, två olika tidsåldrar – med havet och berget som fond vävs de två kvinnornas öden samman. Jenny Elfving, uppvuxen i Örnsköldsvik, debuterar nu med sin roman ”Revor av ljus” som utspelar sig på Högbonden.

Jenny Elving bor numera i Liljeholmen och arbetar som lärare i svenska som främmande språk samt i kreativt skrivande på Handelshögskolan i Stockholm. Efter flera års arbete är hennes debutroman nu ute.

– Jag har alltid varit intresserad av att titta på teater, och jag har själv spelat improvisationsteater under många år. Jag gick på Boulevardteaterns teaterskola här i Stockholm och tog på mig att bearbeta en text. Jag tyckte det var roligt och gick vidare från det och skrev en pjäs – ”Osårbar” – som jag satte upp i en källarteater i Vasastan. Det var nog början till att jag ville skriva en roman, berättar Jenny, som fick möjligheten att komma till Högbonden via ett vistelsestipendium från Norrländska Litteratursällskapet.

– Jag hade ett romanprojekt på gång och jag sökte stipendiet och fick det. I september 2019 åkte jag ut en vecka och träffade Olle och Marie som arrenderade vandrarhemmet, och när de stängde efter helgen var jag helt ensam på ön nästan en hel vecka. Det var väldigt spännande och otroligt häftigt.

Förutom att sitta och skriva på sin text tillbringade Jenny mycket tid åt att utforska ön, och det lilla museet i fyrvaktarbostadens källarvåning som Kajsa Åberg ställt samman.

– Det nämndes väldigt kort att det funnits en skola på ön och eftersom jag själv är lärare tänkte jag att det kunde finnas en berättelse här. Jag hittade ett fotografi med en kort text som berättade vilka som var med på bilden, men sista meningen var ”Damen till vänster är okänd”. Då kom en historia till mig om en lärarinna som kommit till Högbonden.

Högbonden är en välbekant plats för Jenny. Hon tillbringade varje sommar med sina syskon och kusiner hos mormor och morfar i deras stuga i Nordingrå och flera gånger åkte de ut till Högbonden. Där har hon också firat sin systers 30-årsfest och haft släktträff.

”Revor av ljus”, som ges ut på förlaget Historiska Media, får också en fristående uppföljare. Jenny har nyligen skickat in ett första utkast till förlaget.

– Den berättelsen utspelar sig i Härnösand. Under pandemin gick jag många promenader, jag är väldigt nyfiken på platser och jag gick i Långbroparken där det tidigare fanns ett mentalsjukhus. Jag började skriva men flyttade händelserna till Gådeå hospital i Härnösand, och de två historierna på Högbonden och Gådeå hänger ihop.

Tisdag 19 mars kommer Jenny Elfving till Arkenbiblioteket och berättar om sin debutroman. En berättelse om skuld och skam, och om systerskapets outgrundliga villkor. ”Revor av ljus” är också en stämningsfull och poetisk kärleksförklaring till den karga norrländska naturen.

Publicerat