MUSIK

Niomannaband i Blueskällarn

Staffan Öberg Nonet från Umeå är inne på sitt femte decennium. Fredag 16 februari kommer de till Perdido Jazz och Blues på Bruksgården.

Niomannabandet som bildades 1980 har uppträtt otaliga gånger på Umeå Jazzfestival och i hemmaklubben Umeå Jazz Studio. De har också lirat på festivaler och jazzklubbar i Finland.

Bandet har en speciell kärlek till musiken av Charles Mingus och många av hans kompositioner finns på repertoaren tillsammans med låtar från andra giganter som Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Ornette Coleman och Wayne Shorter.

2019 släppte de plattan ”Ornettish” och i fjol kom ”Monks Mood”. Flera medlemmar i bandet arrangerar och komponerar vilket ger deras repertoar en unik karaktär.

Staffan Öberg Nonet består av Lars-Göran Ulander, altsaxofon, Jens Marklund, tenorsaxofon, Eva Henriksson, trumpet och flygelhorn, Alf Burstedt, trumpet, Mikael Elofsson, trombon, Thomas Olsson, piano, Arne Eriksson, bas, Sten Öberg, trummor och kapellmästaren själv – som för övrigt fyller 81 år nästa vecka – på barytonsaxofon.

Publicerat