KULTUR

Art Never Lies

Tre kreatörer med olika uttryckssätt – i ett gemensamt projekt. Nu släpper Terese Fredenwall EP:n ”Art Never Lies” där konstnären Linda Lundin och fotografen Elin Nerpin i allra högsta grad varit involverade i den kreativa processen.

En natt i juni, ute på en myr vid Huggsjöstugan, skapades den visuella inramningen till Terese Fredenwalls nya musik. Linda Lundin målade på Tereses kropp, och gitarr, och Elin Nerpin fångade det magiska ögonblicket med sin kamera.
Resultatet är magnifikt.

Terese, som nu arbetar på Mellansels Folkhögskola, släppte sitt första album redan 2009 men det är länge sedan hon gav ut något nytt – senaste plattan ”Vildmarken” kom 2016.

– Jag kände att nu var det dags. Mycket har förändrats sedan 2016, bland annat flyttade jag hit från Malmö. Det känns så bra att vara här, Örnsköldsvik är ett låtskrivar-mecka, säger Terese och berättar att ända sedan hon var med i Melodifestivalen 2013 har hon burit på en prestationsångest.

– Jag har haft svårt att släppa förväntningarna jag har på mig själv. Det här projektet har funnits med några år, och jag har försökt komma tillbaka till känslan jag hade då jag en gång startade med musik i mitt flickrum.

Linda och Terese har samarbetat tidigare med musik och konst, och Terese berättar att hon fick ett tips om Elin som fotograf.

– Jag blev eld och lågor när jag träffade Elin och nu har hon och Linda blivit mina vapendragare. Vi började spåna idéer och det visade sig att vi har väldigt mycket gemensamt, det kändes direkt som att vi förstod varandra.

– Jag ville i det visuella ha ett bild- och videomaterial som speglar skapandelusten och när vi förpackade det här i ett konstnärligt format fördjupade det mitt musikaliska koncept.

Linda valde platsen vid Huggsjöstugan och alla tre är överens om att det blev en fantastisk natt.

– Det var helt magiskt, det kändes som att tiden stannade, berättar Linda.

– Vi sa redan när vi startade att vi bara skulle gå på intuition, fortsätter Elin, och Terese gör en koppling till den oroliga omvärld vi lever i just nu.

– Som det ser ut i världen i dag kan man undra om konst och musik egentligen spelar någon roll. Men det är nog nu vi behöver konst och musik som allra mest, i den finns tröst och hopp. Jag är väldigt tacksam över att ha hittat tillbaka till den känslan.

Terese, Linda och Elin visar på ett utmärkt vis hur tre kreatörer med olika uttryckssätt kan arbeta tillsammans och skapa något som blir större än de enskilda delarna.

– Vi skapar mycket var för sig i vår ensamhet och nu kunde vi mötas över de konstnärliga gränserna. Det har varit väldigt roligt och givande, säger Terese.

”Art Never Lies” släpptes 24 januari och Terese har skrivit allt själv och på ett par spår har hon arbetat tillsammans med William Lysatchov som också bor här i Örnsköldsvik och som även har producerat EP:n.

Men arbetet slutar inte med utgivningen av musiken, de tre kreatörernas projekt får också en fortsättning. I samband med att Terese ska ut på sommarturné i samarbete med Erikshjälpen planerar de utställningar där de tre konstnärliga uttrycken måleri, fotografi och musik får en gemensam plattform.

Publicerat