TEATER

Skaffa mig en tenor

Den italienske mästertenoren Tito Merelli har engagerats till en uppsättning av Verdis opera Othello när Örnsköldsvik firar 130 år som stad. Hur det går får man se på Folkets Hus Gnistan när Teaterspegeln drar igång med sin årliga fars.

Skaffa mig en tenor är Teaterspegelns tjugonde fars och den här gången har man tagit sig an den flitigt spelade historien som amerikanen Ken Ludwig ligger bakom, och som bland annat gått på West End och
Broadway. I Sverige har den också gjort succé, i Gisela och Björn Gustafsons översättning.

– Vi bjuder in publiken till Elite Hotels svit. Operadirektören är nervös upphöjt till två och Tito Merelli och hans hustru har, som de medelhavspersoner de är, en väldigt avslappnad inställning till tidspassning. Dessutom är Tito magsjuk, berättar Sören Back, som har fått en rejäl kalaskula då han ska göra sin roll som den italienske operastjärnan.

På Folkets Hus Gnistan, där Teaterspegeln hållit till sedan 2007, har man byggt upp en scen från en hotellsvit med vardagsrum och sovrum – och fem dörrar. Räkna med att det blir en del spring ut och in genom dessa dörrar.

Originalversionen utspelar sig på en opera i Cleveland i USA 1934 men Teaterspegeln har förlagt handlingen till Örnsköldsvik i februari 2024 eftersom det är 130 år sedan köpingen fick stadsrättigheter.

På hotellet dyker det upp två kvinnliga beundrare till Tito Merelli. Här finns också en operagalen piccolo och en krävande styrelseordförande för Örnsköldsviks Opera.
Hur det hela avlöper kan man alltså se på Gnistan där ”Skaffa mig en tenor” har premiär lördag 3 februari. Farsen visas därefter ytterligare tolv gånger fram till och med 24 februari.

Publicerat