BARN

En kreativ oas i förskolan

– Det är en tokig dag idag!
Det konstaterar Dante när 7an hälsar på hos Sjö-lyckans förskola i Högland. Vi är här för vi vill nämligen väldigt gärna veta vad en ateljerista gör.

Dante, Cleo, Olivia, Melissa och Juni tassar lite försiktigt in i förskolans ateljé tillsammans med pedagogen Pia Häggmark. De möts av stillsam musik och på ett av borden är det förberett med papper, penslar och färger. Vid bordet står en lavalampa där det simmar omkring färggranna maneter – som vi senare får veta inte är riktiga maneter. Barnen avslöjar det för oss.

– Det ska kännas lugnt och stämningsfullt här, säger Maria Bylund, den enda ateljeristan i Örnsköldsviks kommun.
– Jag lyssnar in pedagogerna och vad de har för fokus och försöker koppla min verksamhet till det. Just nu har vi ett gemensamt projekt på förskolan kring hållbar utveckling.

I det projektet har det bland annat ingått att barnen har fått tillverka eget papper av gammalt och redan använt papper och äggkartonger. Återbruk och hållbar utveckling på samma gång.
– Idag ska vi testa att använda papperet vi gjort för att måla på, berättar Maria för barnen – och för 7ans reportageteam, vars närvaro medfört att barnen är lite tystare och stillsammare än vanligt.

Men är det inte svårt att göra eget papper, undrar vi?
– Nä, svarar barnen som är försiktigt avvaktande till de två främmande gubbarna som dykt upp i deras ateljé.
– Det är en tokig dag idag, konstaterar Dante, men snart lossnar det för alla fem barnen och de upptäcker att gubbarna från 7an nog inte är så farliga.

Maria har tillverkat egna färger som hon gjort av bland annat gurkmeja – gult, spenat – grönt, och kaffe – mörkbrunt. Som inspiration har de höstlöv som barnen tidigare varit ute och plockat.
– Vi hittade alla färger, säger Dante stolt och visar löven som har olika färger.

Maria beskriver hur löven ser ut, med olika former och deras nätverk, och de undersöker löven med hjälp av ett ljusbord och ett digitalt förstoringsglas som ser ut som ett stort ägg. Den förstorade bilden visas på en av väggarna och man kan studera minsta lilla detalj i höstlöven.

Sedan är det dags för barnen att måla på det egentillverkade papperet och kreativiteten och fantasin flödar genast.

– Jag är klar nu! säger Cleo efter bara någon minut och Maria hjälper henne att skriva sitt namn på konstverket innan hon hämtar ett nytt papper att måla på.
– Den här är till min pappa, berättar Olivia och håller upp sitt konstverk.
– Det här är Elin och hunden Dante som hittat en handske i skogen, säger Dante innan han lämnar målarbordet för att leka med små djur i en liten sandlåda.
– Vem har målat på den här kaninen? Akta dig för giftgrodan! Jag klarar mig för den har redan rört vid mig.

I ateljén finns massor av spännande saker, bland annat riktiga älg- och renhorn och en uppstoppad enkelbeckasin. Och självklart massor att pyssla med – korkar, glasspinnar, flörtkulor, pennor, papper, garn, lim, tejp, naturlera och mycket annat skoj.

Föräldrarna bjuds också in till barnens värld och de får ofta uppdrag att bidra med material till barnens skaparverkstad.
– Vi känner ett otroligt intresse från barnen att rita, skriva, hitta sina bokstäver i namnet. Vi använder oss ofta av digitala hjälpmedel men det går också åt väldigt mycket papper, säger Pia och berättar att barnen har vernissage på vårkanten då de visar upp allt vad de gjort under året.

I höst arbetar Maria heltid som ateljerista här på Sjölyckans förskola som består av åtta avdelningar. Och nu efter vårt besök, när vi fått veta vad en ateljerista är, känns det som en fullständig självklarhet att varenda förskola borde ha sin egen ateljerista, och en ateljé för alla kreativa barn.

– Jag har ofta en huvudaktivitet kopplat till det barnen håller på med i skolan, men det finns även mycket annat att göra här. Det handlar om att undersöka och använda alla våra sinnen – genom kroppen upp i knoppen, förklarar Maria.

 

Publicerat