Kulturskolan och Elevhälsan samarbetar sedan hösten 2021 i ”Dans för hälsa” där Elevhälsan rekryterar elever och Kulturskolans danslärare håller i danslektionerna.
– Kulturskolans personal har sedan länge jobbat med elever med psykisk ohälsa på olika sätt. Det som är skönt med ”Dans för hälsa” är att här finns ett färdigt koncept med en rad stödfunktioner för oss som arbetar med insatsen, säger dansläraren Susanne Thorén, som tillsammans med kollegan Anna Lassila leder dansen.
Sandra Lindeberg, kurator på Nolaskolan, berättar att projektet fungerar väldigt bra här i Örnsköldsvik.
– Vi har fått jättepositiv respons. Syftet är att arbeta med tjejer, eller de som definierar sig som tjejer, som lider av lindriga till måttliga psykosomatiska problem. Det visar sig att de som fått den här möjligheten att delta i dansen inte har varit i samma behov av samtalsstöd som tidigare. Vi har bara sett positiva effekter. Men vi ser tyvärr en ökning av psykisk ohälsa hos ungdomar, det är många som söker sig till Elevhälsan. Med ”Dans för hälsa” hittar man en annan kraft i att finna vägen till att må bra.
Bella är en av eleverna som upplever att hon mådde mycket bättre av dansen.
– När jag kom dit var jag först väldigt skeptisk, jag ville inte träffa folk och det kändes läskigt i början. Men jag gav det en chans och jag kom bra överens med de övriga eleverna och framförallt med danslärarna. Nu ser jag att det här verkligen gav mig något positivt och jag kände mig tom de gånger jag inte var med, då fick jag inte den energiboost jag behövde. Jag kan absolut rekommendera det här och jag hoppas att fler får uppleva samma sak som jag.
”Dans för hälsa” riktar sig till elever från årskurs 7 till årskurs 3 på gymnasiet och Sandra, som är samordnare för Elevhälsan i hela Örnsköldsvik, poängterar att man behöver gå genom Elevhälsan för att kunna ta del av danslektionerna.
– Har du problem som oro, nedstämdhet, prestationsångest, sömnbesvär, huvudvärk, magsmärta eller stress som kanske orsakas av att du har höga krav på dig själv så ta kontakt med Elevhälsan på din skola. Det kan vara en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog, säger Sandra.
Susanne och Anna berättar att vissa elever varit nervösa inför första lektionen, men att de sedan snabbt kommit in i sammanhanget.
– Tanken är inte att vi ska sitta och prata om vilka problem man har, poängterar Susanne. Vi fokuserar på dansen och att ha kul. Vår utmaning är att få dem att förstå hur de kan känna sin kropp, det är inte viktigt hur det ska se ut. Det handlar om att våga utnyttja sin kropp, sträcka på sig och ta plats, skratta och ha roligt. Deltagarna lever upp och vi har jätteroligt tillsammans.
– Vi har också beröringsmoment som en form av avslappning, berättar Anna. Eleverna får även lyfta fram vad de tycker varit bäst efter varje träff, vi vill hela tiden lyfta det positiva. Många säger till oss att det här är veckans höjdpunkt.
2 oktober drar ”Dans för hälsa” i gång igen och man träffas en gång i veckan i ett 70 minuter långt pass under hela läsåret.
– Vi vill visa att den här möjligheten finns och vi vill nå fler. Är du osäker kan du testa och se om det passar just dig, säger Susanne.