HUS & HEM

Hittade lugnet i Skorped

Från Stockholm till lugnet i Skorped. För Marita och Johan Meller erbjuder vardagen i norr helt ny livskvalité.
– Det var länge sedan vi ställde väckarklockan, säger paret som förvandlat ortens gamla biograf till café och pub.

Den ålderstigna biografen i hjärtat av Skorped hade sett sina bättre dagar innan Marita och Johan Meller bestämde sig för att köpa både den och det angränsande hus som sedan början av februari numera är deras gemensamma hem. Flytten gick från Stockholm och vad de beskriver som ett stressigt arbetsliv; Johan jobbade länge i byggbranschen och Marita inom hemtjänsten.
­– Då sprang jag benen av mig, det var tufft kan jag säga – stressen då går inte ens att jämföra med de korta perioder av stress vi har här uppe, säger Marita och får medhåll av Johan.
– Det var jobb efter jobb med en enorm stressnivå. Nu har vi hunnit landa lite, säger han.
Tanken på att sadla om och hitta något nytt växte och när paret såg att fastigheterna låg ute till försäljning slog de till hösten 2021. Skorped hade de hunnit besöka ett flertal somrar tidigare tack vare Maritas syster vars man har ortens barndomshem som semestertillflykt. 
– Det är så fint här, jättemysigt. Och det är perfekt att bo så nära jobbet, förstå hur mycket bensinpengar man sparar. Det är bara skosulorna som nöts, säger Marita och skrattar.
Det tar nämligen inte mer än några sekunder att ta sig från hemmet, tvärsöver gården, till den i deras händer nyrenoverade byggnaden döpt till Vita Huset och i vars innandöme de sedan 20 juli erbjuder pub och café. Här vill de att såväl skorpedsbor som tillresta besökare ska kunna mötas under trevliga former.
– Det har saknats en träffpunkt i den här storleken, en plats att bara kunna ta en kaffe eller en bärs, säger Johan. Responsen har varit stor, alla verkar tycka att det här är roligt. Många har exempelvis berättat att "här inne såg jag 'Åsa-Nisse' när jag var ung". 

Att byggnaden en gång var en biograf märks fortfarande på sina ställen. Inte minst på golvet där avtryck vittnar om var biostolarna en gång stod och ovanför bardisken återfinns två rektangulära gluggar varifrån dåtidens maskineri projicerade sin bild på juteväv. Även scenen där bioduken hängde är, i alla fall till hälften, kvar. I dag har dess vänstra sida försetts med vägg och storbilds-tv.
– Biografen byggdes 1941, inte -42 som en del tror, det har vi hittat dokumentation för i de tidningar som fanns i väggarna. Sedan lades den ner -64, berättar Johan som för kulturhistoriens skull medvetet valt att behålla inslagen.
Annars är det mesta nytt i det cirka 150 kvadratmeter stora huset med hela 4,55 meter i takhöjd. Och allt har Marita och Johan gjort själva. Det gamla hönshuset är i dag mat- och dryckesförråd, köket har fått nytt golv och förhöjt tak, badrummet försetts med herr- och dambås och överallt har målarpenslarna varit framme. Till och med en gammal utsugsfläkt har renoverats upp och fått nytt liv. 
– Vi har hängt ihop i 42 år och visst var det lite nervöst hur det skulle bli att jobba tillsammans dygnet runt, men det har gått förvånansvärt bra, säger Marita. 
– Nu har vi hittat våra rutiner och vet hur vi ska göra, säger Johan om den nya verksamheten som både han och Marita trivs alldeles utmärkt med. Visionen är att få allting att snurra och kanske kunna anställa folk. Vi tänker driva detta fram till pensionen – sedan skulle det vara kul om det fanns kvar, med oss lite mer i bakgrunden.

Publicerat