UTSTÄLLNING

Rost, Rock, Resor & Resten

7ans fotograf Håkan Nordström har under sommaren visat sina rostfotografier i Ringarbönninga i Köpmanholmen, tillsammans med fyra andra konstnärer. Nu närmar sig hans första separatutställning – i Brynge Konsthall.

Det är snart 40 år sedan Håkan Nordström fick sin första bild publicerad i en tidning och strax därefter blev det heltidsjobb som fotograf, både som fast anställd men främst som frilansare. Nu, miljontals bilder senare, är det äntligen dags för en stor utställning på egen hand.

Ni som läser 7an ser Håkans bilder varje vecka, och som fotograf för Örnsköldsviks veckomagasin – som 2022 utsågs till Årets lokala magasin i Sverige – har han två gånger, 2015 och 2021, vunnit utmärkelsen ”Årets bild” som delas ut av Gratistidningarnas förening.

– Det är med otrolig glädje och stolthet jag tänker tillbaka på allt som mitt yrkesliv har gett mig i form av teknisk utveckling, kreativt utrymme, spännande möten med människor och företeelser, resor och framför allt alla härliga kollegor som jag har haft förmånen att få lära känna. Inte minst de senaste 18 åren på 7an som verkligen har varit mer eller mindre en drömtillvaro, säger Håkan, som upplevt hela den tekniska utvecklingen – från att fotografera med svartvita småbildsnegativ med mörkrummet som kreativ oas, till de fantastiska digitalkameror som idag dominerar i fotografens vardag.

Håkan har valt rubriken ”Rost, Rock, Resor & Resten” för sin utställning. Just ordet rost har den konstintresserade kanske redan tagit del av eftersom Håkan flera gånger de senaste åren ställt ut foton med rostiga motiv. Nu senast i Ringarbönninga i Köpmanholmen men även hos Linda och Niclas Lundin i deras Ateljé Cykelverkstan uppe på Storgatan i Örnsköldsvik.

– Det har varit jätteroliga utställningar tillsamman med Linda Lundin, Camilla Thelin, Mona Nordin och Märta Lindqvist. Vi har blivit ett skönt sammansvetsat gäng kreativa människor, det är så kul. Rost på foto har varit min uttrycksform under de utställningarna och det blir även rost i Brynge. Men besökarna kommer också att få se bilder ur min långa karriär som reportagefotograf.

En vägg i Brynge konsthall består av rost-temat och flera av bilderna visar området kring och även i Brynge gamla kraftstation. Här visar Håkan också upp några tittskåp med rostinstallationer.

Bland rockbilderna ser vi stjärnor som Lemmy Kilmister, frontman i Motörhead, Alice Cooper, AC/DC, Kent, blueslegenden B.B. King och ett collage med fotografier av Roxette. I utställningen får vi också ta del av det fotoprojekt Håkan hade i 7an 2022, med en ”månadens bild” som han också skrev betraktande texter till.
Ett stort foto av Ulvö-profilen Ruben Madsen finns också med, och där får besökarna uppleva en liten extra knorr.

Utställningen öppnar samtidigt som den årliga Potatisdagen arrangeras i Brynge Kulturområde, vilket garanterar stor publik. Som vanligt är det Örnsköldsviks museum och konsthall, med kulturutvecklare Anders Thorsén i spetsen, som är samarbetspartner.

– Jag och mina kollegor letar ständigt efter konstnärer eller fotografer som vi tror kan intressera den breda allmänheten och vi tror verkligen att Håkan Nordströms bilder håller den klassen, säger Anders Thorsén med ett stort leende.

Resor är ett stort intresse för Håkan, och självklart kommer han hem med mängder av reseminnen i sina kameror. I Brynge får vi bland annat se fotografier från New York.

– Ett fantastiskt resmål. Vart man än vänder blicken finns motiven där. Jag var där för bara några veckor sedan och konstaterade att även The Big Apple förändras, inte enbart till det bättre. Vart har alla sköna amerikanska Yellow Cabs tagit vägen till exempel?

De klassiska gula taxibilarna har Håkan däremot förevigat vid tidigare besök, några har vi nöjet att se under ”Rost, Rock, Resor & Resten” i Brynge Konsthall, med vernissage söndag 10 september klockan 12.00 till 15.00. Utställningen visas därefter lördagar-söndagar 12.00-15.00 och onsdagar 18.00-20.00 till och med 24 september.

 

Publicerat