HUS & HEM

Utemys med enkla medel

Altaner i all ära, det är på balkongen de flesta ö-viksbor har sin uteplats. För dig som inte hunnit inreda den än – så här kan du tänka.

Visst fungerar det med ett bord och några stolar, men för att ge din balkong en mer trivsam känsla krävs en något större insats. Två som vet hur du kan tänka och inreda med små medel, så att ditt uteplatsprojekt verkligen blir av, är Lotta Schelin och Emelie Backlund från Blomman i Själevad. 
– Att pynta och variera materialet ger en ombonad känsla, här har vi använt metall, trä, skinn, bambu, textil och växter, säger Lotta som tillsammans med Emelie för veckans Hus & Hem-tema inreder balkongen till den sista lediga lägenheten i det nya bostadshuset på Framnäsudden.
En balkong som med sin inglasning ger tillräcklig värme för ägaren att också odla en del eget, exempelvis tomater i krukor, samtidigt som blomälskaren gör bäst i att satsa på mer värmetåliga krukväxter. 
– På en balkong kan det aldrig bli för mycket växter, det gäller bara att våga! Kryddväxter är snygga och blir en del av dukningen; till middagen kan man plocka exempelvis oregano, timjan och mynta. Använd även stora växter, ställ några av dem på pallar för att få olika nivåer. Medelhavsblommor som suckulenter, citrus-, oliv- och fikonträd tål värmen bra och är trendigt just nu. 
Balkongen har Lotta och Emelie inrett att kännas som en förlängning av lägenheten, den grövre hampamattan är tänkt att skapa en fin utekänsla. Lottas favoritfärg grönt bidrar med värme och hittas i det trattformade pelarbordet, tungt nog att inte blåsa omkull. Räds inte att blanda färger; på bordet har en blå touch-lampa fått sin plats, uppladdningsbar och fri från trasslande sladd. 
I stället för att placera möbler och annan inredning bredvid varandra, tänk hellre gruppvist. 
– Kanske tre stora och tydliga ytor att maxa, säger Emelie. Sittbänken i hörnet på andra sidan kan alltid tas fram till bordet om det kommer gäster.
Lyktor på golvet och levande ljus bidrar i alla händelser till trevnad – i övrigt sitter mycket i detaljerna.
– Tänk upphängda örtsaxar, olika krukor på en hylla, korgar, filtar och kuddar, säger Lotta. Det behöver inte matcha. Och varför inte en vattenkanna? Detaljerna gör det fint. 
Från taket hänger en modern tappning av två rislampor och stegen mot väggen, praktisk att hänga några filtar på, gör sitt till för att skapa dynamik mellan högt och lågt. En helhet som inredarna säger sig vara mycket nöjda med.
– Det blev jättebra, mysigt och ombonat – här sitter man gärna under härliga sommardagar eller sena höstkvällar och tittar ut över vattnet, säger Lotta Schelin.

Publicerat