HUS & HEM

Hur typiskt bor du?

Örnsköldsviks mest typiska hus är en 1,5-plansvilla med sadeltak. Trenden bland invånarna är dock att söka sig till enplanshus. 

Bor du i Örnsköldsviks mest typiska hus? Nyfiken på hur det ser ut förhörde sig 7an med expertisen.
– Vi har ett ganska gammalt bostadsbestånd, från 90-talet och framåt har det byggts väldigt lite, konstaterar fastighetsmäklaren och kontorsägaren Joakim Norgren på ERA Mäklarbyrå som för 7ans räkning och med företagets värderingstjänst tagit fram statistik på byråns sålda villor de senaste 18 månaderna, lokaliserade inom en cirkel på åtta kilometer från centralorten. 
Efter genomgång och summering uppskattar han att Örnsköldsviks mest typiska hus ser ut så här: 
*Det är en 1,5-plansvilla med sadeltak och källare.
*Boytan är på 126 kvadratmeter.
*Villan har 5-6 rum.
*Tomten är 1 261 kvadratmeter stor.
*Villan ligger i Domsjö.
*Snittkostnaden är 2 miljoner kronor.
 Enligt statistik från SCB, 2021, ligger medelpriset på en villa sett till hela kommunen på 1,57 miljoner kronor. Det dyraste hus som just ERA Mäklarbyrå sålt klubbades dock för betydligt mer: 5,8 miljoner kronor, ett köp som genomfördes 2022. Det största, på 450 kvadratmeter, såldes i centrala stan. 
– Generellt söker ö-viksborna efter 3-4 sovrum och helst ska huset vara inflyttningsklart. Om köket och badrummet är modernt och taket fräscht går det mycket snabbare, tidigare har man kunnat låna upp till renoveringen men det går ju inte i dag. Med de bolåneregler som gäller nu får man endast låna upp till 85 procent av bostadens värde.
Efterfrågat är också dubbelgarage. 
– Vi har så många prylar i dag och är fler än en i hushållet. Tidigare var det vanligare med endast en bil.
Pratar vi ö-vikstrender har Joakim Norgren också koll på läget:
– Det är att bo lantligt men ändå hyfsat nära stan, jag skulle säga ett par mil ifrån. Det folk söker efter nu är enplansvillor, de är populära men just nu finns det för få i Örnsköldsvik.

Publicerat