Näringsliv

Mjälloms Tunnbröd firar 100 år

1923 startade den 21-åriga Rut Viberg ett litet tunnbrödsbageri i Mjällom, Höga Kusten. 100 år senare firar Sveriges äldsta tunnbrödsbageri sitt 100-årsjubileum.
– Vi ska göra det både med våra kunder, anställda, samarbetspartners och folket i bygden, säger Torbjörn Ullsten, vd och ägare av Mjälloms Tunnbröd.

Rut Viberg var Torbjörns farmor och innan han själv fick huvudansvaret för företaget för över 30 år sedan, hade hans pappa Ivan drivit det i nästan två årtionden.
– Det här är ett genuint familjeföretag, säger Torbjörn Ullsten.
– Både min fru Ethel och vår dotter Victoria jobbar i den dagliga verksamheten och vi är mycket stolta över den historia som Mjälloms Tunnbröd har.

Utvecklingen har gått från vedugnseldade ugnar till dagens moderna produktion. Men flera ursprungliga recept och den mekaniska utkavlingsmaskinen, som invigdes 1946, används fortfarande.
– Både i tillverkningsprocessen och på våra förpackningar finns vårt ursprung med och det är en viktig del av vårt varumärke, säger Torbjörn Ullsten.

Numera har Mjälloms Tunnbröd även en deli och restaurang under samma tak som bageriet.
Företaget har totalt 20 anställda och gör inom kort en mångmiljoninvestering i en ny degmaskin och två silos för förvaring av råg och vete. Det kommer att innebära lägre produktionskostnader och en förbättrad arbetsmiljö med mindre tunga lyft för medarbetarna.
– Vi kan köpa större volymer till lägre pris som kan hanteras på ett betydligt mindre krävande sätt än för närvarande, vilket i sin tur skapar en mer jämställd arbetsplats.

Den 15 september firar Mjälloms Tunnbröd sitt 100-årsjubileum.
– Vi kommer att göra det både för allmänheten vid bageriet i Ullånger och på Hotell Höga Kusten tillsammans med våra medarbetare och inbjudna gäster.
– Men jubileet kommer att märkas på olika sätt under hela året, både för kunderna i alla butiker där våra produkter finns och för alla som besöker vår deli och restaurang i Ullånger, säger Torbjörn Ullsten.

 

Publicerat