Näringsliv

Made by makers

Innovatörer, hemmafixare, musiker, kreatörer, ingenjörer och entreprenörer har alla bidragit till dagens Örnsköldsvik. Det tar Innovationsbolaget fasta på när de lanserar festivalen Maker Town.

Den nya festivalen Maker Town äger rum under tre dagar, vid Kristi himmels 18-20 maj. Initiativet kommer från Innovationsbolaget som samarrangerar festivalen tillsammans med flera andra aktörer.

– Det här blir vårt första gemensamma event och ett sätt för oss att manifestera vad en innovativ och kreativ stad är, säger Marlene Johansson, vd för Innovationsbolaget. Med sin bruksortshistoria har Örnsköldsvik alltid varit en plats där man gör saker, från industri till musikmakare. Alla är makers på olika sätt.

Under festivaldagarna är tanken att Örnsköldsviks centrum ska sjuda av kreativitet och innovationskraft, längs gator och torg, på innergårdar och i olika lokaler. Ö-viksmässan pågår samtidigt och några av festivalens programpunkter är redan spikade.

– På Köpmangatan kommer det nystartade Modekollektivet att göra en festival i festivalen med sin Sustainable Fashion Street på fredag och lördag och Örnsköldsviks museum & konsthall arrangerar vernissage för sommarens utställningar med mingel och DJ, säger Mia Lindmark, innovationsledare på Innovationsbolaget.

Musikmakarna blir också en del i Maker Town eftersom de firar 25-årsjubileum i år och även Dreamhill Music Academy som jubilerar med tio år i Örnsköldsvik.

– Vi släpper programmet för festivalen i början av april men om det dyker upp nya idéer på innehåll är de så klart välkomna, säger Mia. Var och en äger sitt event och vi blir som ett samlande paraply för helheten.

 

Bolaget Innovation i Örnsköldsvik AB startades av näringslivet i Örnsköldsvik. Det ägs till 30 procent av föreningen Höga Kusten Innovation, där medlemmarna är företag medan Rodret, moderbolaget för de kommunala bolagen, äger 70 procent.

– Bolaget startades utifrån behovet att skapa en plats för möten över branschgränser, förklarar Marlene. Vi hade en kick off i oktober för att hitta prioriteringarna för den första tiden och det levererar vi på nu.

I lokalen på Centralesplanaden kommer ett idé-labb att skapas utifrån behovet att mötas och ge utrymme för nya idéer och innovationer.

– Vi hoppas kunna inviga labbet i samband med Maker Town och arrangerar det vi kallar för Makeathon där vi bjuder in till en innovationstävling för innovatörer och kreatörer, säger Angelica Lundquist, som gör praktik hos Innovationsbolaget.

– Örnsköldsvik gör något helt nytt med det här bolaget som samlar industri, kultur, tjänsteföretag och besöksnäring runt samma bord. Det var det som lockade mig att ta det här jobbet, säger Marlene.

Som enda stad i Sverige med ett eget innovationsbolag blir Örnsköldsvik nu även skådeplats för en festival som är unik i sitt slag.

– Det finns en närhet och en öppenhet här som skapar grunden för att göra saker tillsammans. Alla företag, oavsett storlek och bransch, har gemensamt att de månar om platsen Örnsköldsvik, vill visa upp den och attrahera andra att hitta hit. Med Maker Town får vi göra just det och festivalen blir också ett sätt att konvertera vår historia till framtiden, säger Marlene.

Maker Town blir en årligen återkommande
festival och det finns en vision om att den ska växa, bli känd och få internationella kopplingar.

Publicerat