Sätter stilen i hyrt hus

I en hyrd bostad där grunden för inredningen ofta är given kan det vara en utmaning att skapa den egna stilen. Följ med hem till inredningsarkitekten som flyttat från egenbyggt hus till hyrd villa.

Villan i Domsjö har varit Ida Klockare Gullesjös hem sedan augusti förra året. Här bor hon med maken Adam Pettersson och döttrarna Juni-Noelle och Leah. Ida är inredningsarkitekt och driver företaget Studio Gullesjö.

– Det är lite speciellt att inreda ett hyrt hus, säger Ida. Grunden är vad den är, ofta vita väggar som här. Hade jag fått välja fritt hade jag haft mer färg på väggarna och bytt golven.

Det har blivit några flyttar, så som det blir för familjer där någon spelar ishockey på högre nivå. Både Ida och Adam kommer från Skellefteå. När de träffades bodde Ida i Stockholm men flyttade norrut eftersom Adam spelade i Skellefteå AIK.

– Vi byggde hus i Skellefteå men sedan blev det Brynäs för Adam så då bodde vi i Gävle och så i höstas flyttade vi hit. Vi hyr ut huset i Skellefteå om det skulle bli så att vi återvänder dit men vi älskade verkligen att bygga så kanske bygger vi ett hus till.

Huset de hyr ligger nära både skola och fritids vilket var ett krav. På baksidan gränsar tomten till skogen.

– I höstas hade barnen fullt upp med att plocka blåbär där och de spelar gärna fotboll på gräsmattan, säger Ida. Vi trivs verkligen jättebra här.

Ida beskriver sin stil som samtida där gammalt samsas med nytt i en smakfull blandning med varma naturtoner i grunden.

– Jag skulle säga att 80 procent av inredningen är vintage som jag köper från auktionssajter och på second hand. Resten är utvald, riktigt bra kvalitet som ska hålla livet ut.

Ett stort foto hänger inramat på väggen i vardagsrummet. Ida kallar tavlan för farfar och många tror att det är hennes eller Adams farfar på bilden.

– Det där är en favorit och sett till stilen skulle det kunna vara min farfar men ett foto av honom hänger på mitt kontor. Han var rätt egocentrisk och hade det stora fotot av sig själv upphängt på sitt kontor.

 

Från hemmakontoret driver hon sitt företag med både företag och privatpersoner som kunder med uppdrag som styling vid försäljning, inredning av kontorslokaler eller ombyggnationer och förändringar i privata hem.

– Som ny i stan har jag fått fokusera mycket på att bygga upp mina nätverk. Det är lätt att det blir ensamt, särskilt som egen företagare men jag har fått ett jättefint mottagande och många nya kontakter.

I Sverige är vi enligt Ida väldigt händiga och lägger gärna både tid och pengar på att renovera och inreda våra hem.

– Tack vare sociala medier har vi lätt att hitta inspiration men tyvärr resulterar det ofta i att våra hem ser likadana ut. Visst kan du inreda ditt hem enligt möbelaffärernas kataloger men då är det svårt att ge det karaktär och personlighet.

Hon tycker sig ändå se att vi vågar mer i våra hem, väljer personligt och inte bara rådande trender.

– När jag hjälper privatkunder utgår vi alltid från det som redan finns i hemmet. Du har nästan alltid saker hemma som kan lyftas fram.

Som en reaktion på tider med pandemi och krig kommer färgerna tillbaka i inredningen igen.

– Det brukar ta lite tid innan vi vågar oss på det nya men om ett par år kommer vi se allt mer färger i inredningen. Blått och rött kommer nu och hade det här varit mitt eget hus hade jag alldeles säkert målat taket i något av rummen i en härlig kulör.

På frågan om det finns några vanliga misstag att undvika lyfter Ida fram gardinupphängning och storlek på mattor.

– Sätt gardinstängerna så högt upp som möjligt och gå upp en storlek på mattan. Då får rummet rätt proportioner. Även soffbordet behöver ha lite storlek eller så kan du ha två mindre.

Publicerat