KONST

Undervattensbiblioteket

Animatören Kristina Frank förundrar sig över livet och hur alla märkliga organismer kommit till.Samtidigt förfasas hon över hur människor likt parasiter tagit över hela planeten. Nu ställer hon ut på Galleri Lokomotiv.

Jules Vernes fiktiva karaktär Kapten Nemo inspirerade Kristina Frank när hon skapade sina videoinstallationer som hon nu visar upp under den gemensamma rubriken Undervattensbiblioteket. ”Mobilis in mobili”, ett rörligt objekt i ett rörligt medium, var det motto som Nemo hade med sin undervattensfarkost Nautilus. Samma titel har en av Kristina Franks fyra videoinstallationer.

– Det här projektet började egentligen i ett misslyckande. Tanken var att skapa en animation inspirerad av mönster från mina 70-talsblusar av nylon. Mönstret tog form och blev en animation som förde mig ut i havet och precis som Kapten Nemo i ”En världsomsegling under havet” ville jag också bygga en farkost som jag kan ta mig fram i livet med, självförsörjande och oberoende, berättar Kristina, som är bosatt i Visby och liksom Nemo har tröttnat på mänskligheten.

– Jag förfasar mig över hur människor likt parasiter tagit över hela planeten. Frenetiskt konsumerar de och förgör naturen. Dessvärre tar jag själv del av samma livsmönster, som är så svårt att bryta.

Kristina bjuder nu in oss till sitt undervattensbibliotek där vi kan resa i eoner av tid, bort från linjeraka och tillrättalagda strukturer till en plats långt innan människan och den mänskliga civilisationen kom till.

– Det är som att sätta på sig ett par glasögon för närsynta, tjocka som flaskbottnar. Men så läser jag ett citat av Rachel Carson – ”The more clearly we can focus our attention on the wonders and realities of the universe about us, the less taste we shall have for destruction.” Då tänker jag att det inte är så dumt att isolera sig i ett undervattensbib­liotek.

Vernissage är det nu på lördag 25 mars klockan 12-15. Utställningen visas därefter till och med 22 april.

Publicerat