Hållbarhet

Ökat miljöfokus hos UF-elever

Allt fler lokala UF-företag, som i utbildningssyfte drivs av gymnasieelever, har miljö och hållbarhet som hörnstenar i verksamheten.

Det vittnar inte minst de till 7an vid kursstart årliga och många intervjuförfrågningarna om. Allt fler ungdomar förklarar sig nämligen ha just miljö och hållbarhet som företagets röda tråd. Vilket Elin Andersson, regionchef för Ung Företagsamhet i Västernorrland, kan bekräfta:
– Absolut, det tänket har ökat hos eleverna. Jag började jobba 2015 och då fanns det inte alls i samma grad som i dag. Samtidigt är det en kombination; de senaste åren har vi jobbat med ett hållbarhetsspår och det finns extrautbildningar om hållbarhet för elever som är intresserade. Men många av dem har med sig grundtänket naturligt, det märks när vi är ute i klassrummen. Sedan är det många andra som likt oss tänker att det inte ens kommer gå att driva ett företag i framtiden utan att tänka på hållbarhet. Vi har ju bara en planet. Så vi styr alla ditåt.
Hållbart företagande; att ta ansvar för den egna verksamhetens påverkan på samhället, är onekligen en inställning bland unga som är här för att stanna.

Exempel på aktuella UF-företag från Ö-vik med hållbarhetsfokus


A-box UF. Matlådor med överbliven mat från restauranger säljs till kunder för att minska matsvinnet.
Clean Air UF. Egentillverkade, närproducerade doftsprejer utan kemikalier och med hänsyn till miljön för mysig doft i hemmet.
Hundgrejor UF. Försäljning av begagnade hundsaker. 
Kitcheness UF. Försäljning av begagnade köksredskap som tallrikar och skålar.
Kork-at UF. Miljövänliga korkunderlägg av vinkorkar från lokala restauranger.
Miljöresan UF. Fysiskt spel för barn för att lära om miljön på ett roligare sätt.
Redivivus UF. Handgjorda smycken av återvunnet material.
Spira UF. Odlingsbok ("Odla för framtiden") som vill inspirera till att odla och därmed värna om klimatet och ett mer hållbart samhälle.

Publicerat