MUSIK

Ellas Kapell

Ella Fitzgerald var inspirationskällan för denna kvartett som fredag 17 mars kommer till Blueskällarn på Bruksgården, och basisten har ö-vikskoppling.

Den gemensamma kärleken för legenden Ella Fitzgerald förde sångerskan Lovisa Jennervall, pianisten Manne Skafvenstedt, kontrabasisten Anders Langørgen och trummisen Edvin Fridolfsson samman. Därav bandnamnet Ellas Kapell.

Kvartettens debutalbum ”Longing” vann läsaromröstningen i Orkesterjournalen som 2019 års bästa jazzalbum. Hösten 2021 släppte kapellet uppföljaren ”What’s It All About?” som gästades av Magnus Lindgren på tenorsaxofon och Karin Hammar på trombon.

När Ellas Kapell nu kommer till Perdido Jazz & Blues, för att bjuda på såväl ödmjuka som lekfulla och ekvilibristiska tolkningar av några av vår tids mest älskade kompositioner, är det Hannes Sigfridsson på trummor och Jon Henriksson som spelar kontrabas – och han har en koppling till Örnsköldsvik genom sin pappa Kjell.

Jon Henriksson är den senaste i raden av Faschings Vänner-stipendiater och i motiveringen kan man bland annat läsa: ”Hans rytmiska, kreativa komp och solospel kombineras med en begynnande karriär som kompositör och bandledare. Han är en framtidsröst på kontrabas.”

Publicerat