HÄLSA

Vad gör du för att må bra?

Promenera, lyssna på musik eller odla. Vad som gör oss gott är högst personligt. 7an gick på stan och ställde frågan: Vad gör du för att må bra?

Sarah Debesay, Domsjö

– Det beror på i vilken situation jag är i. Om jag är arg och irriterad tar jag hörlurarna och går ut, nu har jag lyssnat på "WOO!" av Charmaine. Jag mår bra av stimulansen från musik, då får jag frid i sinnet, annars är det lite kaos på grund av min adhd och autism. Jag är tacksam över att det pratas mer om adhd och autism i dag, det gjordes inte när jag växte upp.

Christian Lindström, Örnsköldsvik

– Att må bra är att kroppen fungerar som den ska. Jag försöker sova och lägger mig i tid varje kväll så att jag får rätt dygnsrytm, annars reagerar kroppen. I år funderar jag på att börja gymma igen, jag behöver bara ha med någon som peppar. Promenader behövs i alla fall inte, jag går 35 000 steg under ett arbetspass på Valla hemtjänst.

Lena Törnebrink, Örnsköldsvik

­­– Jag är handbollsdomare och utbildar andra vilket jag mår jättebra av. Det finns en tillfredsställelse och stolthet i det, att föra ens kunskap vidare. Nu har jag varit sjukskriven efter en fotskada sedan oktober men jag försöker gå korta sträckor varje dag och hoppas att snart få släppa kryckorna. Frisk luft bidrar till tillfrisknandet.

Emma Näsholm Melander, Arnäsvall

– Jag odlar, nästan så att jag är självförsörjande. Det är dels att få vara ute och dels att se hur jättesmå frön växer till något man dessutom kan äta. När jag odlar släpper jag allt annat, det är som meditation. Sedan tränar jag på gym och springer tre gånger i veckan, målet är en mil utan att få ont i knäna.

Mats Melbin, Örnsköldsvik

– Inget speciellt, jag mår bra som det är. Men jag tror att umgänge med människor är viktigt, att ha ett socialt liv, och det har jag. Vi är ett gäng som känt varandra länge och träffas för att grilla, gå
på Filmstudion eller hitta på andra festligheter. Sådana nätverk byggs vid 20-30-årsåldern och hänger kvar om de underhålls.

Marie Thunberg, Gullänget

– Lyssna på musik, helst hiphop. Jag lyssnar varje dag, senast på Dree Low. Det är text-
erna som får mig att må bra, de som relaterar till mitt eget liv. Då kommer jag i balans, får ordning på tankarna och känner mig lugn. Två låttips är "Sci-fi" och "Faller ner" av Adel.

Jeanette Ron, Örnsköldsvik

– Jag går i princip upp till Varvsberget varje dag, då mår jag mycket, mycket bättre – trots mina 71 år har jag muskler! Sedan ser jag "Hemmagympa" på tv varje morgon, med Sofia Åhman. Jag riktigt känner hur jag orkar och blir piggare både fysiskt och själsligt, annars blir jag seg och degig. Det är bra att kunna fixa sin egen medicin.

Claes-Göran Gidlund, Kroksta

– Jag fick hjärtinfarkt 2014, nu springer jag 1,5 mil varannan dag och spelar badminton en gång i veckan. Jag är i alla fall 74 bast och får vara tacksam att vara på benen. Att må bra i den här åldern är att kliva upp på mor-
gonen, känna att det känns bra och att man är med ett tag till.

Maha Alganadi, Gullänget

– Jag hjälper människor. Jag jobbar som jobbmatchare på Curonova, så det är min sysselsättning. Att få män-
niskor att känna sig delaktiga och viktiga i samhället, det är det viktigaste. Det känns bra att kunna påverka andras liv och få ett tack, många säger att jag är Sveriges bästa matchare – det känns så kul!

Publicerat