FILM

Världen runt i biosalongen

Bhutan, Japan, Nya Zeeland, Egypten, Frankrike, Storbritannien, Belgien, Finland, Ryssland och Danmark. Som vanligt erbjuder Örnsköldsviks Filmstudio upplevelser från många olika länder.

Säsongen inleds 26 januari med Roman Polanskis ”En officer och spion” som handlar om en av historiens största rättsskandaler, i Frankrike i slutet av 1800-talet. Nästa film är ”Ali & Ava”, ett varmt brittiskt kärleksdrama om två förlorade själar som finner varandra.

”Skolan vid världens ände” Oscarsnominerades för bästa internationella film, en berättelse om en lärare som kommenderas till skolan i Lunana. Det är inte bara den mest avlägsna skolan i Bhutan – det är den mest avlägsna i hela världen.

16 februari bjuds det på en riktig klassiker i form av Akira Kurosawas ”Ran” från 1985. Filmen baseras på Shakespeares drama Kung Lear och utspelar sig i det medeltida Japan. En Oscar för bästa kostym blev det.

Från Japan till Nya Zeeland där Charlotte Rampling spelar en viljestark och ginpimplande mormor i ”Grandmother”, och därefter till ”Kupé nr. 6” där finska arkeologistudenten Laura är på väg till Murmansk för att titta på hällristningar. På tåget träffar hon en fåordig vodkahalsande ryss. Grand Prix i Cannes gick till regissören Juho Kuosmanen. Belgiska regissören Laura Wandel fick Un Certain Regard i Cannes för ”Playground” där det finns spänningar mellan sjuåriga Nora och hennes storebror Abel.

Sofie Gråbøl spelar huvudrollen som psykiskt sjuk i ”Rose” som åker buss till Paris där hon inleder jakten på en förlorad kärlek. En annan kärleksresa blir det i finska ”Den blinda mannen som inte ville se Titanic” där Jaakko, som inte bara är blind utan även förlamad från bröstet och ner, försöker åka och hälsa på sin kärlek.

Säsongen avslutas med Tarik Salehs ”Boy from Heaven” som prisades för bästa manus vid filmfestivalen i Cannes. En brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten, med en utmärkt Fares Fares i en av de ledande rollerna.

Publicerat