VAD HÄNDE SEN?

Konsten fick nya hem

Björna IF auktionerade ut fjällkonst av Yngve Ricklund, och några tavlor av hans hustru Ingrid och hans bror Folke. Men hur gick det med konsten?


– Det gick väldigt bra, majoriteten av tavlorna såldes och det känns kul att målningarna hittade nya hem. Konst ska inte stå i ett förråd, konst ska hänga på väggarna så att man kan njuta av den, säger konstnär Per Elof Nilsson Ricklund, barnbarn till Yngve och Ingrid Ricklund.

De många målningarna kom tillsammans med mångmiljonarvet efter Lizzie och Göte Norberg, som testamenterade sin kvarlåtenskap till Björna IF. Paret Norberg hade en stor samling målningar, de flesta av Yngve Ricklund, några av hans hustru Ingrid och en av hans bror Folke.
– Pappa och mamma kände Lizzie och Göte och de var ofta på besök i Saxnäs, berättar möbelsnickaren Birgitta Ricklund, dotter till Yngve och Ingrid Ricklund och själv uppvuxen i Saxnäs.

– För mormor och morfar, och morfars bror Folke, handlade det mycket om vandring för att hitta motivet, det gällde att ta sig ut till platsen. Kopplingen mellan friluftsliv och måleri är också på väg tillbaka. Utan allt det här i bakhuvudet så kanske jag inte hade målat idag, berättar Per Elof, som poängterar hur viktigt det är att det finns stöttning för konstnärer, så att de kan utöva sitt konstnärskap.
– Göte och Lizzie var uppenbarligen väldigt viktiga för mormor och morfar och deras måleri, det inser vi när vi tittar på alla de här målningarna som de köpte.

Och auktionen i Björna gick alltså riktigt bra, konsten har hittat nya hem.
– Många köpte också målningar till sina fjällstugor och det är förstås roligt att mormor och morfars fjällmålningar fått komma hem till fjällen, säger Per Elof.

Publicerat