Flaggdag

Finlands självständighetsdag

Finlands självständighetsdag, Suomen itsenäisyypäiva, firas 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Den 6 december 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland.

Finlands självständighetsdag är, för sverigefinnarna med finska som nationellt minoritetsspråk, en betydelsefull högtid att uppmärksamma. Många finländare tänder två levande ljus i sina fönster på kvällen.

Som del i finskt förvaltningsområde arbetar kommunen, i samråd med de nationella minoriteterna, för att stärka språk och kultur. Till 17 december pågår utställningen "Matka yli Itämeren"/ "En resa över Östersjön" på Örnsköldsviks museum och konsthall. I utställningen, som är producerad av Finlandsinstitutet, skildras den moderna finska barnboken. Ett bild- och berättelsearv efter Tove Jansson som etablerat sig även internationellt. Lördagarnas skapande kulturlab för unga tar också sin utgångspunkt i utställningens berättelser. Natur och årstider, ensamhet och vänskap är exempel på teman som berör alla, oavsett varifrån någon kommer. 

Publicerat