KONST

Advent i Ateljé Cykelverkstan

Ytterligare två tillfällen att besöka Ateljé Cykelverkstan.
– Vi hade så många besökare i helgen så vi bestämde oss för att ha öppet onsdag 7 december mellan 11.30 och 14.00 och på torsdag 18.00-20.00, säger fotograf Håkan Nordström.

Måleri, skulptur, foto och konsthantverk. Linda Lundin, Märta Lindqvist, Camilla Thelin, Mona Nordin och Håkan Nordström ställer ut tillsammans under rubriken ”Ateljé Cykelverkstan – Advent”, och som titeln antyder så är det en gammal cykelverkstad som nu fungerar som utställningslokal.

– Det finns tillräckligt med utrymme här för alla fem, säger Linda Lundin, som nyligen ställde ut på Louvren i Paris.

Konstnären Linda Lundin och hennes man, musikern och låtskrivaren Niclas, flyttade in sina respektive verksamheter i före detta Sjöbloms Cykel på Storgatan. Nu bjuder de
in andra konstnärer för en gemensam utställning, och även Niclas är delaktig – genom att bjuda på sång och musik.

– Det är roligt att byggnaden har en historia, det vill vi ta vara på, säger Niclas med hänvisning till ”Ateljé Cykelverkstan”.

Idén om en gemensam julutställning har Linda och Camilla burit på länge, och nu blir det alltså verklighet.

– Camilla träffade Håkan och sedan pratade vi med Mona, som jag målat med tidigare, och Märta, som jag träffade på Hoppets Stjärna. Det här känns verkligen jätteroligt, och tanken är att kunna ha återkommande utställningar, även andra tider på året, berättar Linda.

Camilla Thelin visar – lagom till advent – granar, både i sitt måleri och i lergods. En del abstrakt måleri ska hon även ha med. Mona Nordin ställer också ut målningar, och lovar mycket färgstarkt.

– Den här utställningen kom snabbt för mig som målar så sakta, kanske får jag ta med mig några äldre målningar, säger Mona.

Märta Lindqvist blandar skulpturer med måleri, och i sitt skulpterande använder hon sig gärna av den speciella fyleleran, den enda svenska stengodsleran, som grävs upp i Fyledalen i Skåne.

– Den leran ger så fina skiftningar i ytan vid bränning. Den är fin i känslan att jobba med men samtidigt är den ganska svårjobbad och spricker lätt. Nu har markägaren tyvärr satt stopp för mer uppgrävning av lera men vi som varit kunder fick möjlighet att köpa mer så jag gjorde en stor beställning, berättar Märta som också kommer att ha konsthantverk i form av muggar och fat.

För Håkan Nordström, 7ans fotograf, blir det faktiskt första gången han ställer ut på det här sättet – och givetvis handlar det om fotokonst.

– Jag har genom åren fastnat för rost, när jag ser en rostig grej så fotar jag, säger Håkan som nu valt ut ett antal fotografier – på temat rost.

Linda Lundin kan blicka tillbaka på ett intressant år där hon har ställt ut i såväl New York och Monaco som i Paris, på självaste Louvren i slutet av oktober.

– Otroligt, jättespännande och lärorikt. Det var 500 utställare i Paris och vi var sju från Sverige. Jag blev faktiskt inbjuden att ställa ut där nästa år igen, säger Linda och berättar att hon till den här julutställningen utmanat sig själv att göra små målningar, som kontrast till de stora format hon gärna arbetar i.

”Ateljé Cykelverkstan – Advent” har öppet lördag-söndag, 3-4 december mellan 11 och 15. Med konstutställning på övervåningen och konsthantverk på nedre plan, där Linda också har sin ateljé.

– Nu hoppas vi på att folk kommer hit och tittar in, säger Camilla Thelin.

Publicerat