VIT JUL

"Våga ta diskussionen"

Julen står för dörren. En tid för glädje och samkväm, men även en helg då många barn far illa av vuxnas alkoholintag.
– Orosanmälningarna ökar, säger Zenitha Nordfjell på kommunen.

IOGT-NTO:s årliga kampanj Vit jul strävar efter att alla barn ska få en trygg och mysig jul utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker.
När Zenitha Nordfjell, ordförande för humanistiska nämnden, kommer till 7an har hon nyss lämnat ett möte med socialutskottet. Bland ärendena, berättar hon, är alkohol och narkotika allt som oftast en bidragande faktor till att åtgärder behöver vidtas gällande en familjesituation. 
– När ett ärende hamnar hos oss har det vanligen gått väldigt långt. Men de flesta som dricker på jul har inget risk- eller missbruk, det behöver du inte ha för att julen ska bli jobbig eller förstöras för barnet. Jag säger inte att man aldrig ska dricka, men att fundera på lämpliga tillfällen, säger Zenitha.
Gällande inkomna ärenden är trenden tydlig.
– Orosanmälningarna ökar, vilket är jättebra. Det visar att ö-viksborna blivit bättre på att bry sig om varandra. Men samtidigt signalerar det att många barn far illa, vilket gör ont i hjärtat. Och många gånger kan vi känna: Varför har ingen sagt något tidigare?
För barn som fastslås vara i behov av hjälp och stöd finns flera alternativ till kortare eller mer långtgående insatser i samverkan mellan kommunen, regionen och frivilligorganisationer. Exempelvis samtalsstöd hos IOGT-NTO och Kvinnojouren och traumabehandling via BUP – eller den nyligt öppnade Barn- och ungdomsentrén som successivt välkomnar barn i allt högre åldrar. 
Zenitha har själv erfarenhet av familjehem, som det biologiska barnet i familjen.
– Där såg jag hur man som barn älskar sina föräldrar oavsett vad och hur otroligt jobbigt det är att inte vara en tillräcklig anledning till att ens föräldrar ska sluta dricka. Som på en julafton; varför inte föräldrarna låter bli att dricka för deras skull.
Det viktigaste arbetet är det förebyggande. Inte minst när det gäller psykisk ohälsa, vilket ofta ligger bakom ett risk- eller missbruk.
– En meningsfull fritid och skola borgar för att problemen inte kommer senare. Stödet till föräldrar är också viktigt, många gånger känner man: Är jag en bra förälder, hur ska jag tänka, vad ska jag göra? Där kommer Föräldrabyrån in som erbjuder en bred föräldrautbildning. Intresset att söka sig dit har varit stort, vilket är kul.
Om någon dricker för mycket under jul gäller det att våga ta diskussionen, menar Zenitha Nordfjell.
– Inte samma kväll, utan några dagar senare. Och fråga; Är det så att du har problem och hur kan jag stötta? Får man någon att ta emot hjälp i ett tidigt skede kan det göra stor skillnad för både den individen och för familjen runtomkring.

Publicerat