Arbetsmarknad

Startpunkt för nästa steg

Startpunktens butik på Sjögatan är ett välbekant besöksmål för ö-viksbor som gillar second hand. Bakom kulisserna finns en arbetslivsinriktad rehabilitering som inte lika många känner till.

Startpunkten är en av fyra delar inom Örnsköldsviks kommuns arbetsmarknadsenhet, genom vilken närmare 600 personer passerar under ett år. Individer som befunnit sig utanför arbetsmarknaden länge och som behöver stöd för att komma tillbaka dit.

– De som kommer till arbetsmarknadsenheten utgör ett tvärsnitt från samhället. Det finns många anledningar bakom behovet och det handlar om människor från16 år upp till 65, säger Linda Lidström Jonsson, arbetsmarknadshandläggare.

Förutom Startpunkten består arbetsmarknadsenheten av Plattform U samt Återbruket i Bjästa respektive Bredbyn. Startpunkten erbjuder arbetslivsinriktad rehabilitering och arbetsträning där varje individ, efter en kartläggning, får en egen planering med egna mål.

– Det finns inga krav på att prestera här, säger Desirée Lageson, arbetsmarknadscoach. Startpunktens sex olika avdelningar är uppbyggda så att du arbetstränar med sådant som känns meningsfullt men det behöver inte vara färdigt inom viss tid eller bli perfekt. Det viktigaste är att genomföra uppgiften och känna sig nöjd.

De olika avdelningarna är Port 5 som transporterar och sorterar gods inlämnat på Må återvinningscentral, Snicken, Textil, Lego, Ateljén och Butiken. Förutom en del nyproduktion står de olika avdelningarna för rengöring, lagning och renovering av det som sedan kommer ner till butiken. Miljöarbetet löper som en röd tråd genom hela verksamheten.

– Att få bidra till miljön gör arbetet extra meningsfullt för deltagarna, säger Marianne Nordin, arbetsmarknadscoach.

 

Arbetsmarknadsenheten samverkar med en mängd myndigheter och externa parter som till exempel arbetsförmedling, försäkringskassa, skola, sjukvård och socialtjänst.

– De som kommer till oss och som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen går ofta ganska snabbt vidare medan andra behöver vara hos oss en längre tid för att rustas och stärkas innan de är redo för andra aktörers insatser, säger Linda. Det kan handla om några veckor upp till något eller några år.

– Många kommer hit med väldigt dåligt självförtroende och kan ha varit isolerade hemma, säger Marianne. De kan ha svårt bara att ta sig hemifrån och att vara i fikarummet med andra. Det kan ta ganska lång tid för mig som coach att bygga relationen med deltagaren.

Stor vikt läggs vid kontinuitet och ett helhetstänk där coach och handläggare har regelbunden kontakt med deltagaren, dagligen eller åtminstone en eller två gånger i veckan utöver det löpande arbetet. Om det inte fungerar som det ska och deltagaren inte dyker upp görs hembesök för att motivera att komma tillbaka till överenskommen planering.

– Vi bjuder in personer som befinner sig utanför till ett innanförskap, det handlar väldigt mycket om att motivera och att avdramatisera så att de vågar testa, säger Linda. De flesta vill ha en förändring men vet inte hur eller till vad. I den här processen brukar deltagarna komma fram till sitt nästa steg även om det ibland händer att det helt enkelt finns för många hinder. Då hjälper vi till så att personen kommer till rätt instans för vidare hjälp.

– Det finns en gemenskap här som många saknat, säger Marianne. En deltagare uttryckte nyligen att hon önskat att hon hade kommit hit för tio år sedan för då hade hennes liv kunnat se så annorlunda ut.

Till verksamheten kommer även många utrikesfödda som i gemenskapen lär sig svenska normer och hur arbetsplatser fungerar.

– Här kan de kombinera SFI och andra språkstudier med att öva på vardagsspråket, säger Marianne.

 

I snart 23 år har Startpunkten funnits och verksamheten har varit en inspiration för övriga Sverige.

– Det har varit en enorm utveckling och vi har alltid varit flexibla och försökt hitta nya möjligheter, säger Desirée. Många känner till vår butik men vet inte att den bara är en liten del i hela kedjan. De som är i butiken står ofta närmast arbetsmarknaden men människorna på de andra avdelningarna är det inte så många som ser. Butiken är som alla andra delar en arbetsträningsplats som inte är vinstdrivande.

Linda Strömberg är arbetsmarknadscoach för snickeriavdelningen. Hon försöker förklara vad som ligger bakom en renoverad byrå som står i butiken.

– En renoverad möbel symboliserar det som sker bakom kulisserna. Det handlar inte bara om att måla utan även om att motivera sig, orka fatta en rad olika beslut, vara noggrann och ha uthållighet att färdigställa. När någon sedan väljer att köpa möbeln stärks självförtroendet hos deltagaren.

Med nytt politiskt styre i kommunen finns det en oro för att stora delar av verksamheten ska förändras.

– Ja, vi är rädda för att den här gruppen individer som är ganska osynlig ska hamna ännu mer utanför och i förlängningen tvingas söka försörjningsstöd, säger Desirée. De besparingar man vill göra här leder lätt till att kostnader uppstår på annat håll.

– Framför allt finns det risk för att den psykiska ohälsan ökar om de individer som hittat ut i livet blir isolerade igen, säger
Marianne. Här ser vi hela tiden hur människor går från att inte ha något hopp alls till att känna glädje på riktigt.

Publicerat