TV

TV-kändisarna från Mellansel

Det började med en klipp på sociala medier – ett år och 120 000 följare senare har nu Wany, Kevin och Arnaud egen tv-serie.
– Vi är väldigt tacksamma, säger Kevin Murengezi från "Örjan, Bosse och Mange". 

När 7an besöker Örjan, Bosse och Mange i Mellansel är det precis på dagen ett år sedan trion laddade upp sitt första filmklipp på nätet. 
12 månader senare har de över 120 000 följare på TikTok och egen serie på SVT.
– Vi filmade bara i mitt sovrum, för skoj skull, säger 20-årige Wany Kangela som spelar 62-årige Bosse och i klippet bland annat diskuterade snus med Örjan och Mange porträtterade av kompisarna Kevin och Arnaud Murengezi, 19 respektive 16 år.
Allt på brett anundsjömål.
– Vi tyckte att filmen var rolig, men inte SÅ rolig, fortsätter Wany. Men efter två timmar hade vi 10 000 views, dagen efter 50 000. Och vad har den nu?
– 1,2 miljoner, säger Arnaud. Det gick riktigt fort.
Bröderna Arnaud och Kevin har bott i Mellansel sedan åttaårsåldern, Wany sedan han knappt var ett. Samlade runt köksbordet i mellanselsvillan hörs dock nätt och jämnt någon dialekt alls. 
– Men vi hör anundsjömålet varje dag, när vi vill plocka upp den gör vi bara så här, säger Wany och knäpper med fingret.
– Anundsjömålet är fint, säger Arnaud. Det finns ett stort community bakom, det handlar om människorna som använder det. Det är kul att det lever kvar än i dag, att folk fortfarande pratar som de gjort långt tillbaka.
Ändå finns de som reagerat kritiskt över filmklippen.
– Men vi har sagt fem miljoner gånger att vi inte vill något illa med det här, säger Kevin. Filmerna är mycket till för att visa att det finns invandrare i många byar och vi ser det som marknadsföring för Mellansel. Det hade varit annat om Örjan, Bosse och Mange pratade illa om Mellansel. Men det är mer att "vi älskar Mellansel och söder är skit".
Vilket också är lite av premissen i den SVT-serie som spelades in i somras. Nyfikna på södra Sverige beger sig de tre karaktärerna på husbilssemester ända ned till Båstad, via bland annat Stockholm och Göteborg. Och precis som i filmklippen kommer de sällan överens samtidigt som det mesta är föga imponerande.
– Jag skrev till SVT och frågade lite kaxigt när vi ska få en serie, berättar Wany. De svarade att det inte är så det fungerar. Då skrev jag "tack för svar, eran förlust".
Några veckor senare hörde SVT av sig och i skrivande stund finns alla åtta avsnitt, där merparten av scenerna improviserats fram, att se på SVT Play. 
– Det kändes jätteoverkligt, säger Arnaud. Men jag blev ändå inte jätteförvånad, för vi har talang och vi jobbar hårt. 
– Det är så klart sjukt att få egen tv-serie, att se sig själv i rutan, säger Kevin. Det har man drömt om hela livet. Men vi tar inget för givet och är väldigt tacksamma, vi försöker påminna varandra hela tiden att: ”Kolla, det här har vi faktiskt gjort tillsammans”.
Inspelningen beskriver de som lärorik och rolig. En diskussion har förts om ytterligare en säsong men inget är bestämt. Fram tills dess väljer de sina uppdrag med omsorg, tillsammans med sin agent. För förslag på fler samarbeten saknas inte. 
– Men främst hoppas vi att det här öppnar en dörr för andra med utländsk bakgrund uppe i norr, som inspiration och en hjälp att integrera sig, säger Wany. Vi märker också att fler på TikTok vågar köra mer på dialekt nu, det är väldigt kul. 
– Man hör sig själv så ofta att man tänker, "ingen vill höra min dialekt", säger Kevin. Man tror inte att folk i söder tycker om det, men de älskar norrländska. 
Till vardags jobbar Kevin som elevassistent i Bredbyn, Wany som lärarvikare och Arnaud läser samhällskunskap första året på Nolaskolan. Alla säger sig vilja bli skådespelare på heltid. 
Hur länge fortsätter ni med Örjan, Bosse och Mange? 
– Så länge fansen tycker om det och så länge folket orkar med oss, säger Wany. Och vi kör vidare med en telefon för att visa att det inte behövs all teknologi i världen för att göra något. Om du har en telefon – kör på. 
Något annat ni vill säga?
– Bara att vi vill tacka alla från Mellansel och Ö-vik för all support och kärlek, säger Arnaud.
– Det känns viktigt att de supportar oss, för det är hemma, säger Kevin.
– Det här är inte bara vår serie, utan allas, säger Wany. Vi hoppas verkligen att de känner sig delaktiga i att vi lyfter fram Mellansel, för utan Mellansel hade det här aldrig hänt. 

 

BILDTEXTER:
Örjan, Bosse och Mange deltog som mellanakt i årets Melodifestival, dock betydligt kortare stund än planerat. ”Det är något vi tänker på nästan varje dag”, säger Wany Kangela (i mitten) och skakar leende på huvudet. ”Det är jobbigt, det fanns så mycket potential att göra något bra. Men det är snabba ändringar i stora produktioner, nu är det bara blickar framåt”.

Serien ”Örjan, Bosse och Mange” finns nu att se på SVT Play. ”Vi fick improvisera mycket mot andra vi aldrig träffat, det tar vi med oss till våra egna TikTok-videor”, säger Arnaud ”Mange” Murengezi, till vänster på bänken utanför Coop där mellanselsbor gärna mellanlandar en stund. ”Man har växt upp med den här bänken, den är äldre än mig”, konstaterar Wany ”Bosse” Kangela. 

Publicerat